Efterlønsordningen er en gratis lodseddel

Er du i tvivl, om du vil blive i efterlønsordningen? Så få et hurtigt overblik her: 

Du er nødt til at undersøge, om mulighederne i efterlønsordningen også matcher med dine ønsker og behov om arbejde og tilbagetrækning, og om det matcher med dine økonomiske forhold.

Efterlønsordningen er nemlig en slags lotteriseddel med 3 mulige gevinster:

  3 mulige gevinster ved efterlønsordningen

1.

Seniorjob: Du har ret til et seniorjob hos kommunen på almindelige lønvilkår frem til pensionsalderen, hvis du bliver ledig og mister dagpengeretten mindre end 5 år før efterlønsalderen, Altså en slags jobgaranti.

2.

Efterløn: Du kan gå på efterløn i de sidste 3 år inden pensionsalderen. Men hvis du har en stor pensionsopsparing, medfører den store fradrag i efterlønnen.Som tommelfingerregel bliver der trukket 40.000 kr. for hver million, du har i pensionsdepot, når du nærmer dig efterlønsalderen.

3.

Skattefri præmie: Hvis du bliver på arbejdsmarkedet frem til pensionsalderen, kan du få en skattefri præmie på op til 166.944,- kr., hvis du arbejder mindst 30 timer om ugen i de sidste 3 år inden pensionsalderen.

Der er altså 3 muligheder for gevinst, hvis betingelserne er opfyldt.

Men hvis du mister dagpengeretten for tidligt, har du ikke ret til seniorjob, Hvis pensionsformuen er for stor, kan det ikke betale sig at gå på efterløn. Og hvis du ikke arbejder helt frem til pensionsalderen, får du ikke den skattefri præmie.

Der er derfor som ved enhver lodseddel en risiko for, at du slet ikke får gevinst.

Gevinst - eller pengene tilbage

I modsætning til andre lotterisedler uden gevinst er efterlønspengene dog ikke spildt.

For du kan helt frem til pensionsalderen vælge at trække dine penge ud af ordningen, og få dem overført til en pensionsopsparing. Men så skal der betales skat, når pensionen kommer til udbetaling.

Overvej grundigt din situation, inden du vælger efterløn eller ej

Det kommer blandt andet an på,

  • Om du forventer at blive ledige i en høj alder, så et seniorjob bliver relevant, og om du vil være interesseret i et kommunalt seniorjob?
  • Hvad din pensionsopsparing betyder for muligheden for efterløn?
  • Om du kommer til at arbejde længe nok til at få den skattefri præmie?
  • Hvad der bedst kan betale sig? Efterløn med evt. fradrag, en evt. skattefri præmie ved pensionsalderen.eller ’i værste fald’ blot en tilbageførsel af efterlønspengene til en pensionsordning med tilhørende skattepligt ved udbetaling?

FAQ om efterløn

Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål.

Efterløn