swipegesture

De 8 S'er i dit nye job

Forventninger, pres, glæde, kan jeg klare det? Nye kollegaer, nye rutiner, nyt arbejdsindhold, nye regler/retningslinjer – lidt skræmmende er det også, samtidig med at det er spændende og en ny retning i dit liv.

Artikel 7 Min.
af Sanne Juel

Du har fået nyt job. Kontrakten er underskrevet, du har sommerfugle i maven og skal starte på mandag.

Forventninger, pres, glæde, kan jeg klare det? Nye kollegaer, nye rutiner, nyt arbejdsindhold, nye regler/retningslinjer – lidt skræmmende er det også, samtidig med at det er spændende og en ny retning i dit liv.

Hvordan kan du hjælpe dig selv til at blive en succes på din nye arbejdsplads, så du kommer godt i gang og skaber trivsel for både dig selv og dine kollegaer?

1. Start stille og roligt

Erkend, at du skal starte lidt fra bar bund. Uanset om du er nyuddannet eller har flere års erfaring, så skal du tilpasse dig en ny kultur med nye regler, gøremål og værdier. Og det kan tage tid. Så vær realistisk, og giv dig selv TID til at suge til dig, og kom ind i jobbet stille og roligt. Erkend, at du kan have brug for hjælp i starten. Hvordan stiller man telefonen om internt? Hvordan fungerer kantineordningen? Hvem kan jeg spørge om hjælp? Blot det at lære nye pc systemer kan være en udfordring.

Der er mange praktiske ting, du skal finde ud af. Skriv ned undervejs, så du kan slå det op ved en senere lejlighed og ikke behøver spørge flere gange om det samme. Læs hjemmesiden godt igennem. Få evt. en personalehåndbog, og så erkend, at det kan tage tid at finde sig til rette. Start stille og roligt – sørg for at sove min. 8 timer i døgnet i startfasen på jobbet, så du føler dig udhvilet. Accepter, at du ikke kan alt fra første dag.

2. Samtale med din familie

Det er vigtigt at have hjemmefronten/baglandet med sig. Før du starter, så vær afklaret omkring dit sidste job. Snak det igennem derhjemme. Hvis det var en fyring, eller om du selv sagde op, eller om du blev færdig med din uddannelse.

Sig pænt farvel til det, der var. Snak højt om din læring fra tidligere job, og hvad du bevidst vil bringe med dig ind i det nye job. Sørg for at være så afklaret om dit tidligere job, at du kan starte på et nyt godt kapitel i din karriere. Forklar din familie, at du sikkert vil være en smule mere træt i den kommende periode, fordi der sker så meget nyt. Fortæl, at du forsøger at gøre dit bedste på alle fronter, men at du i starten på hjemmefronten, måske trænger til ekstra hvile og forståelse og måske opbakning.

Hvis der er noget, du specielt har brug for i den første tid, så snak med kæreste, kone/mand om, hvordan de kan hjælpe, indtil du er faldet på plads i jobbet. Madlavning? Støtte? Hente/bringe børn?

3. Situationsfornemmelse

Slå ørerne ud, stik fingeren i jorden, og LYT og LÆR. I den første tid er det godt givet ud, at mærke stemningen i virksomheden. Spørg mere, end du taler.

Find ud af, hvordan virksomheden fungerer, før du starter med revolutionerende nye ideer. Skriv dine nye ideer/indtryk ned og gem dem lidt, inden du introducerer dem for medarbejdere/ledelse. På den måde får dine ideer tid til at modnes - du får tid til at gennemtænke dem - uden du kommer til at virke frembrusende og dominerende. Find ud af, hvordan beslutninger træffes i firmaet, og hvordan proceduren er. Hvordan er kulturen? Afbryder man på møderne? Råber man fra bord til bord, når man har brug for hjælp? Skiftes man til at hente kaffe? Spiser man i faste grupper/faste pladser? Du kan derfor bedre komme med gode brugbare ideer, når du kender virksomheden.

Så afvent, lyt og lær i starten.

4. Sig fra og til

At afstemme forventninger i starten af ansættelsesforholdet er næsten alfa og omega.

Hvad forventer I af mig, og hvad forventer jeg af jer? Har virksomheden brug for ekstra arbejdstimer i specielle belastningsperioder? Forventes det, at du arbejder over i spidsbelastninger/weekender? Kan du til gengæld gå tidligere, hvis du har haft mange overarbejdstimer? Hvad forventer man af dig indholdsmæssigt, hvad er vigtigt, og hvad er mindre vigtigt? Hvad har du selv brug for den anden vej? Skal du gå til faste tider? Kan du arbejde hjemme? Tandlægebesøg, lægebesøg og måske fysioterapeut – hvordan fungerer reglerne på arbejdspladsen?

Sørg for at sige fra og til undervejs i processen, og snak med kollegaer, chef og ledelse om forventninger, så du kan arbejde med god samvittighed, når du ved, hvad der kræves af dig. Ligeledes få på plads, hvornår og hvordan kan du sige til og fra, og hvordan din chef/kollegaer foretrækker det.

5. Socialiser dig med dine kollegaer

Deltag i sociale arrangementer fra start, så du kommer til at lære dine kollegaer at kende også som privat personer og samtidig lærer nye kolleger fra andre afdelinger at kende. Det kan senere hen lette dit arbejde, at du allerede har etableret kontakt med dem, du skal arbejde sammen med.

Yderligere har I en fælles referenceramme at kunne tale om, og det kan lette jeres hverdag at have fælles oplevelser. Skab et godt netværk både fagligt og socialt.

6. Spørg når der er noget du ikke ved/forstår

Find ud af, om du har én specifik kollega, du kan gå til i starten med dine spørgsmål. Ligeledes om hvordan vedkommende foretrækker at blive ’forstyrret’. Kan du spørge løbende, eller skal spørgsmål samles sammen eller holder i dagligt møde/ugemøde? Ellers så spørg forskellige kollegaer på arbejdspladsen. Du mærker hurtigt, hvem der ved noget, og hvem der er villige til at svare. Men spørg hellere en gang for meget end for lidt. Det er vigtigt, du ved, hvordan du løser opgaven sikkert og forsvarligt, så du ikke når at lave en masse arbejde, der bare skal gøres om.

7. Speak up på møder eller gør dig synlig, når du har brugbar viden

Når du føler dig på hjemmebane og har kompetent viden med dig, så DEL ud af den. Sig gerne til, når du føler, du har noget at byde ind med og gerne vil hjælpe med. Evt. før det sker. Hvis du har kompetencer, andre kan bruge i virksomheden, så sørg for, at de kan trække på din viden efter behov. Lær selv at SPEAKE UP om det, du kan bidrage med. Gør dine kvalifikationer synlige, så du kan inddrages i fremtidige projekter. Det er dit ansvar at byde ind, hvor du føler, det kan gøre en positiv forskel.

8. Snak 'en-til-en' med dine nye kollegaer

Alt afhængig af hvilken virksomhedskultur du er blevet ansat i (situationsfornemmelse), så spørg dine kollegaer, om de har lyst og mulighed for at sætte en halv time af til en uformel snak i løbet af den første måneds tid. Specielt dem du skal arbejde tæt sammen med. Hav et par spørgsmål klar til samtalen, som du har brug for at få stillet. Eks. Hvordan arbejder jeg bedst sammen med dig? Hvad lægger du vægt på? Hvad vil være det vigtigste, at jeg prioriterer i dette job? Har du gode råd til mig? Er der noget jeg skal være opmærksom på? Hvad, oplever du, er styrken i denne virksomhed? Og hvor kan virksomheden udvikle sig?

På den måde får du en super fornemmelse af, hvad de hver især har brug for, og hvordan du kan være med til at støtte op omkring teamwork. Samtidig kan du fortælle, hvordan du arbejder bedst, og hvad du er god til og kan bidrage med, så de kan komme til dig og gøre brug for dine faglige kompetencer. Denne tid er rigtig godt givet ud og kan stærkt anbefales.

Ros dig selv

Hver dag før du går hjem, kan du i din kalender svare på spørgsmålet:
Hvad har jeg positivt udrettet i dag på jobbet?

Fortsæt hver dag i tre måneder med at skrive små bitte gode beskeder til dig selv, så du ved, at du udretter gode ting hver dag, der kan støtte dig i at trives og udvikles i dit nye job. Skriv også selv om det er små bitte ting, du udretter. Det virker!