swipegesture

Praktisk erfaring var vigtigst for mig under uddannelsen

Mia Nyborg Jørgensen prioriterede at prøve forskellige karriereveje af og få masser af erfaring på sit CV i studietiden. Det har hun ikke fortrudt.

Artikel 5 Min.
af Lane Markholdt Hansen

En karriere kan sjældent planlægges til punkt og prikke, og ofte er det svært at finde ud af, hvilken vej man skal gå, mens man stadig studerer. Men man kan sagtens lægge fremtidsplaner, mens man læser.

Og her kan studiejobs være en god måde til at blive klogere på sine muligheder. Det oplevede Mia Nyborg Jørgensen, da hun læste statskundskab på Københavns Universitet. Hun var i tvivl om, hvad det ”skulle ende med” og prioriterede derfor at prøve forskellige studiejobs af for at blive klogere på sin fremtidige karriere:

”Jeg har fået mange af mine kompetencer og indsigter i mine studiejobs og brugt det til at komme videre. Studiet bliver hurtigt meget abstrakt, og det kan være svært at erkende, hvad man lærer, og hvad man kan. Derfor var det vildt dejligt at komme ud og prøve det af og føle, at det havde værdi, det jeg lærte,” siger Mia Nyborg Jørgensen.  

Startede med ”den klassiske vej”

Mia Nyborg Jørgensen startede med at undersøge, hvad folk som hende, altså cand.scient.pol.’ere, egentligt laver.

”Mange ender i centraladministrationen, altså styrelser og ministerier. Det er i hvert fald den klassiske vej. Så det prøvede jeg af, da jeg fik studiejob i udlændingestyrelsen. Det var spændende, men ikke så projektorienteret, som jeg ønskede,” siger Mia Nyborg Jørgensen.

Hun fik derefter studiejob hos CA, hvor Mia oplevede en anden måde at arbejde på.

”Som A-kasse er CA en del af vores velfærdssamfund og arbejder på en helt anden måde og med helt andre dagsordener end styrelserne. Ud over at det var et fedt job, og jeg var i kontakt med mange mennesker, fik jeg også mange nye kompetencer. Jeg fandt ud af, hvordan man arbejder som konsulent, og hvordan man formidler godt. Det er kompetencer, som jeg bruger meget i mit arbejde i dag,” siger Mia Nyborg Jørgensen. 

I jobbet hos CA blev Mia klar over, at hun ville gå konsulentvejen, og fik derefter studiejob i KLK, KL’s konsulentvirksomhed,

Nysgerrig på at prøve forskellige ting

Men samtidig studiejobbet havde Mia gang i mange andre ting. Hun

  • hjalp en tidligere viceambassadør med at bygge en virksomhed op,
  • lavede politisk satire med Huxi Bach,
  • lavede revy på studiet i alle seks år,
  • lavede frivilligt arbejde for Røde Kors,
  • var formand for studiets revy,
  • var involveret i kollegiet,
  • var instruktor på studiet
  • var et halvt år ude at rejse mellem bachelor og kandidatdelen.

”Jeg synes, at det var fedt at prøve mange forskellige boldbaner af og være nysgerrig på, hvad sådan en som mig kunne lave. Uddannelsen kan lede til mange ting og åbne mange veje. Man skal selv udforske, hvad det kan være,” siger Mia Nyborg Jørgensen og fortsætter:

”Jeg var virkeligt sindssygt nysgerrig. Jeg havde lyst til at lære noget. Det var helt klart en nysgerrighed, der drev mig til at prøve alle disse forskellige ting,” siger Mia Nyborg Jørgensen.

Mia prioriterede at have tid til andet end studiet

Mia ved godt, at det kun var muligt at lave alle disse ting, fordi hun et år kun tog 40 ETCS-point.

”Jeg fandt ud af, hvor jeg skulle bruge mine kræfter, for at bruge dem bedst muligt. Jeg vidste allerede dengang, at jeg ville forfølge ledelse og forvaltning. Jeg skruede ned for andre emner og fag og valgte på kandidaten kun fag inden for ledelse og organisationsudvikling,” siger Mia Nyborg Jørgensen. 

Men det var en ”bevidst prioritering” at vælge studiejob og andre aktiviteter til:

”Jeg kom ud af studiet med flotte karakterer, men der står ikke kun 12-taller i min karakterbog, så skulle jeg have prioriteret anderledes og praksiserfaring var det vigtigste for mig,” siger Mia Nyborg Jørgensen.

5 facts om Mia

Navn: Mia Nyborg Jørgensen

Uddannelse: Statskundskab (2021) + tillægsuddannelse i journalistisk formidling (DMJX).

Hovedopgave: Ledelse af digitale forandringsprocesser

Stilling: Specialkonsulent hos Komponent, konsulenthus og udviklingscenter for kommuner med 90 ansatte i Aarhus og København. Komponent er specialiseret i ledelsesudvikling og tilbyder rådgivning og videreuddannelse.

Største forbillede: Det må næsten være min egen bedstemor. Fordi hun altid møder livet med en ukuelig optimisme og virkelyst.

Mia gik fra studiejob til stort ansvar på få år

Få 3 gode råd til at klare dig godt i det første job efter uddannelsen fra Mia Nyborg Jørgensen. Hun gik fra studiejob til fast job i samme virksomhed.