swipegesture

Hold dørene åbne med en graduate stilling

Artikel 8 Min.
af Ida Haagen Hansen

Busten af Tietgen i GN Store Nords reception i Ballerup retter blikket mod fjerne horisonter, og på den måde går der en direkte linje til Emma Jonsson. Emma startede i september i sin stilling som Global Finance Graduate i GN, en stilling der blandt andet består af et udlandsophold. Men dér stopper sammenligningen også. For hvor Tietgens øjne er lidt fraværende, tager Emma imod med masser af nærvær.

Graduate stilling med indbygget udlandsophold

Emma er 25 år og blev i sommers færdig med sin cand.merc. i Applied Economics & Finance fra CBS. Hendes graduate stilling i GN er en ansættelse på to år, og den består af tre rotationer af hver otte måneder. Anden rotation foregår i udlandet.

Da CA møder Emma, står hun netop over for at skulle pejle sig ind på hvor turen skal gå hen for hendes vedkommende. For Emma er det vigtigt at udlandsopholdet ikke bare giver hende indblik i GN’s forretning uden for Danmarks grænser, men også giver hende mulighed for at komme helt ind i den kultur og tæt på de mennesker der findes der hvor hun ender. Derfor har hun i første omgang indkredset ønskelisten til et engelsktalende land.

”Om det så bliver London eller New Zealand, det vil vise sig,” siger Emma.

Hvorfor søge en graduate stilling

Da Emma nærmede sig afslutningen på sin kandidat, stod det ikke klart for hende præcis hvad hun ville rent jobmæssigt i det lange løb. Derfor var hun virkelig hooked på at lande en graduate stilling, fordi det giver mulighed for at afprøve forskelligt og mere konkret undersøge hvilken retning man gerne vil gå. Ikke blot rent fagligt i forskellige afdelinger og arbejdsopgaver, men også på parametre som ledelsesstile, indland/udland og andre daglige komponenter – som fx få eller mange møder. Hvad passer én godt, hvordan skal dagligdagen se ud for at man trives?

”Hvis jeg havde søgt en almindelig fuldtidsstilling et eller andet sted, ville det føles meget permanent. Hvilket det givetvis ikke ville være. Men jeg ville have følelsen af at være låst,” spekulerer Emma.

Mandsopdækket på den gode måde

En af de ting som Emma er blevet meget positivt overrasket over hos GN, er den store menneskelige opbakning hun får som graduate. Emma har både en såkaldt sponsor, en mentor og en buddy.

Sponsoren er den overordnet ansvarlige for Emma og Emmas udvikling igennem hele forløbet, under alle tre rotationer. Det er fx sponsoren der med sin viden og sit netværk skal hjælpe Emma ud på udlandsdestinationen.

Mentoren er en kollega der ’bare’ stiller sig til rådighed og er villig til at hjælpe på det mere uformelle plan, eller lægge øre til hvis Emma har behov for at vende store eller små problematikker.

Endelig er buddy’en en tidligere finance graduate i GN der som go-to-person også uformelt kan hjælpe Emma, og som forstår præcis hendes situation.

På det daglige opgaveplan har Emma selvfølgelig også en manager hun refererer til - i den otte mand store afdeling hun sidder i på hovedkontoret.

ESG-rapportering i GN's Sustainability Group

I sin første rotation har Emma fået en stor og spændende opgave med at projektlede GN’s ESG-rapportering. Denne rapportering er et nyt lovkrav på baggrund af et EU-direktiv, hvor i første omgang de store børsnoterede selskaber som fx GN skal leve op til de nye regler. Fordi det er så nyt, giver det Emma muligheden for at være med til at forme hvordan processen for rapporteringen skal se ud og skabe fundamentet for fremtiden. Man fornemmer en vis stolthed, men også en ydmyghed i Emma over opgaven.

”Det er krævende men også super interessant at skulle navigere blandt de mange stakeholders og fx have dialogen med revisor om, hvad der egentlig skal med i rapporteringen,” fortæller Emma.

Får masser af nye færdigheder

Lige nu får Emma naturligvis oparbejdet en masse hands-on erfaring med ESG-rapportering, men hun er også rigtig glad for at opbygge en lang række generalistfærdigheder og styrke sine kvalifikationer inden for fx struktureret project management, stakeholder kommunikation og netværksskabelse. Det er highlevel egenskaber der kan bruges overalt og i mange funktioner og opgaver.

Hvor Emmas første rotation har fokus på ESG-rapportering, vil den næste rotation formentligt fagligt have fokus på corporate finance og klassisk FP&A (financial planning and analysis, red.). Hvad den tredje rotation skal byde på, har Emma en dynamisk tilgang til. Igen er hendes pointe at forholde sig åbent og ikke lægge sig alt for fast på fremtiden for hurtigt.

En graduate stilling var ønskescenariet

Emma var ikke med i den egentlige runde og det første opløb mod GN’s graduate stillinger. Den årlige deadline for graduateansøgninger hos GN ligger i december. Og mange virksomheder har på samme måde ansøgningsfrister allerede i løbet af efteråret og vinteren året inden stillingen skal tiltrædes. Men på det tidspunkt sidste år var Emma travlt optaget af at være på udveksling i Canada. Så først da hun havde afleveret sit speciale et halvt år senere begyndte hun rigtig at orientere sig.

”Jeg vidste godt at jeg var sent ude, men var så heldig at GN på LinkedIn i forsommeren slog en ekstra finance graduate stilling op. Så jeg fik min stilling en omgang senere end de andre graduates i GN,” smiler Emma.

Hvis det ikke var lykkedes, havde Emma været villig til at vente. For hun ønskede sig virkelig at få en graduate stilling.

Ud over LinkedIn, eller på events hvor du kan møde virksomhederne, kan du holde øje med hvad der rører sig når det gælder graduate stillinger, på fx studerendeonline.dk og graduateships.com

Emma forbliver åben og nysgerrig

Hvis Emma og GN også ser en fremtid i hinanden, når Emmas graduate stilling udløber efter to år, håber hun at hun kan få lov til at åbne flere døre i GN og om muligt få en stilling der vil bringe hende yderligere rundt inden for GN’s rammer.

”Jeg håber jeg efter mine to år har fået en helt unik indsigt i GN som organisation, og uden at jinxe noget, håber jeg da også at få tilbudt et job efter mit graduate forløb,” griner Emma.

At se hvad der gemmer bag forskellige døre, og i det hele taget at være åben og nysgerrig, er Emmas vigtigste råd til andre der overvejer en graduate stilling som et første springbræt i karrieren. Og så råder hun alle, der bliver færdige med deres uddannelse, til at fokusere på deres styrker og ikke stirre sig blind på kun at optimere på det, man er knapt så stærk i.

En af de døre, Emma skal træde ind gennem i sin kommende rotation i GN – når hun altså har afsluttet jobbet med ESG-rapporteringen i Sustainability Group – bliver måske GN’s kontor i London, i Singapore, Sydney eller Chicago. Det vil vise sig, når hun har haft sit møde med sin sponsor ...

Graduate tracks

Virksomhederne bygger deres graduate systemer forskelligt op. Hos GN er der 6 forskellige graduate spor:

  • Finance
  • Marketing
  • IT
  • Engineering
  • Supply chain
  • Business

GN Store Nord

GN blev grundlagt i 1869 af C.F. Tietgen og hed oprindelig Det Store Nordiske Telegraf-Selskab.

Selskabet stod for den enorme landvinding det dengang var at føre telegrafkabler hele vejen gennem Rusland til Sibirien og Kina.

Kommunikationsteknologi er omdrejningspunktet for GN’s forretning, og i dag producerer GN blandt andet høreapparater, headsets og videoteknologi.