swipegesture

Fra graduate til drømmejobbet i Boston

Netværk, åbenhed, hårdt arbejde og lidt strategi har bragt Katrine Stenvang vidt omkring i Ørsted koncernen - med flere nye forretningsområder og jobs på 6 år. Få også Katrines 7 gode råd om drømmejob i udlandet.

Artikel 9 Min.
af Lane Markholt-Hansen

Der er mange muligheder for at præge sin karriere og prøve nye forretningsområder af, når man er ansat i en større virksomhed. Det erfarede Katrine Stenvang, da hun som nyuddannet fik en graduate-stilling hos Ørsted (der dengang hed DONG Energy).

Efter to år som graduate fik Katrine Stenvang job som IT-projektleder i Ørsted. Derefter flyttede hun til Ørsteds afdeling for Offshore Wind, hvor hun fik job som strategikonsulent. Efter to år i den rolle rykkede hun i sommeren 2022 videre til det job, hun har i dag, som forretningsudvikler i Ørsteds Power-to-X-afdeling i Boston.

”Jeg har virkeligt prøvet meget. Det har hele tiden været forretningselementet, som har været det mest spændende for mig, og det, der drev mig videre til det næste,” fortæller Katrine Stenvang.

Intet foræret til interne ansøgere

Selv om Katrine Stenvang har skiftet job internt i Ørsted, har det til tider været en lang og svær ansøgningsproces. Ikke mindst fordi interne kandidater søger på lige fod med eksterne i Ørsted. 

”Der har været mange gode muligheder i Ørsted, men det har ikke været nemt hele tiden. Jeg har kæmpet for det,” siger Katrine Stenvang.

Særligt skiftet fra IT-projektleder til strategikonsulent var ifølge Katrine Stenvang svært:

”Jeg havde to års erfaring som graduate og oplevede, at det var en stor udfordring at søge videre derfra. Jeg var oppe mod folk, der havde 15 års erfaring i branchen. Det var svært at finde en metode til at bevise, at mine kompetencer var egnede til andre forretningsområder. I den tid havde jeg rigtig mange kaffeaftaler,” fortæller Katrine Stenvang.

På dybt vand med nye områder, men nysgerrigheden vandt

Katrine Stenvang har hele tiden været drevet af en stor nysgerrighed:

”Hver eneste gang jeg har skiftet job, har jeg været motiveret af et nyt område. Og når det er lykkedes at komme ind på et nyt forretningsområde, har jeg været på dybt vand og udfordret, i hvert fald det første halve år. Jeg har selvfølgelig haft nogle generiske kompetencer, der kan bruges på tværs af forretningsområder. Men det handler om at løbe ekstra stærkt for at opbygge viden og udvikle relationer, så man kan performe og gøre det godt. Og efter nogle år har jeg været klar til det næste – så skal der ske noget nyt,” fortæller Katrine Stenvang.

Virksomheden har interesse i internt jobskifte 

Undervejs har hun haft stor glæde af den åbne kultur, hun har mødt hos sine ledere:

”Jeg har hele vejen haft ledere, hvor jeg kunne have en dialog om mine fremtidsdrømme. Det er jo også en fordel for virksomheden, at man viser interesse for at udvikle sig internt i organisationen, så de kan holde på medarbejderne. Hvis man har en åben dialog, kan ens leder bedre hjælpe og rådgive” siger Katrine Stenvang.

Hårdt arbejde at få nye forretningsområder

Udover tæt dialog med nærmeste ledere har overgangen til nye forretningsområder også krævet noget helt andet, nemlig hårdt arbejde:

”Hvis du viser, at du kan levere i din nuværende stilling er det nemmere at sige god for dig og hjælpe dig videre i organisationen. Man er nødt til at skabe basis selv. Bevise, at du kan levere og er klar til noget nyt”, fortæller Katrine Stenvang.

Hun anbefaler, at man er bevidst om, hvilke kompetencer og arbejdsopgaver man ønsker at arbejde med på sigt.

”Jeg vil klart anbefale folk at have en plan eller en retning for, hvor man gerne vil hen. Jeg har selv haft en plan for de kompetencer, jeg godt kunne tænke mig at arbejde med – ikke for den stilling, jeg er endt med,” siger Katrine Stenvang.

Drømmejobbet i USA

Netværk, åbenhed, hårdt arbejde og lidt strategi har bragt Katrine Stenvang langt på bare seks år. I august 2022 startede hun på drømmejobbet som forretningsudvikler på Ørsteds Power-to-X-afdeling i Boston.

Power-to-X er et nyt forretningsområde, der gør det muligt at omdanne strøm til andre energiformer. Katrines opgave er at opbygge nye partnerskaber og projekter på det amerikanske marked.

”Det er fedt, og jeg er rigtig glad for det. Boston er en meget international by, så transitionen har været meget nem,” siger Katrine Stenvang, der rejste over Atlanten med to kufferter og sin mand, der også arbejder i Boston.

”For mig var det vitterligt bare at tænde computer og arbejde videre. Jeg var i gang med det samme,” siger Katrine Stenvang.

Hun oplever, at Ørsted-kulturen, som hun kender hjemmefra, lever i bedste velgående på kontoret i Boston.

”Det har været en fordel for mig, at jeg kender Ørsted-kulturen og mange af ledergrupperne,” siger Katrine, der også oplever en forskel i forhold til den amerikanske virksomhedskultur:

”I Danmark er vi meget konsensusorienterede. Vi er vant til, at alle stakeholders skal høres. I USA er de mere ’empowered’ til at træffe egne beslutninger. Men måske arbejder de også mere i siloer og får ikke konsulteret alle omkring sig,” siger Katrine Stenvang.

Ingen stopdato

Katrine Stenvang er ansat på en lokal kontrakt og har visum i tre år med mulighed for at forlænge til fem år.

”Planen lige nu er to år, men nu må vi se. Jeg er glad for at være her. Det er et spændende marked, og man bliver hurtigt smittet af den måde, de arbejder på her. Tingene går lidt hurtigere,” siger Katrine Stenvang, der anbefaler alle at komme ud og se verden fra et andet sted.

”Det er sundt at komme ud og møde nye mennesker og få helt andre perspektiver på tingene. Når man kommer i dialog med amerikanere, forstår man dem også bedre,” siger Katrine Stenvang og fortsætter:

”Bare det at komme ind i et nyt sundhedssystem har været en øjenåbner. Så får man en hel anden forståelse for, hvor heldige vi er i Danmark, og hvor langt fremme vi er, fx med digitaliseringen,” siger Katrine Stenvang, der allerede har opbygget et godt netværk i Boston:

”Når man ikke lige har familie og venner omkring sig, er man nødt til at opbygge et netværk og finde ligesindede. Heldigvis er amerikanerne meget åbne og imødekommende og vi har også mødt mange danskere gennem en netværksgruppe,” slutter Katrine Stenvang.

7 gode råd om drømmejob i udlandet

Katrine Stenvang har 7 gode råd til dig, der drømmer om en karriere i udlandet. Nogle af dem kan bestemt også bruges til at finde drømmejobbet i Danmark.   

1. Shoot for the stars

Hvis der er en bestemt stilling, du drømmer om, så gå benhårdt efter den – uanset hvor den er. Sørg for at gøre noget, som skiller dig ud. Vær strategisk, når du vælger opgaveemner og studiejobs og brug dit netværk.

2. Prioriter det internationale på studiet

Få erfaring med at arbejde i internationale virksomheder og opbyg international erfaring. Jeg studerede et halvt år i USA for at opbygge erfaring, fordi jeg vidste, at jeg ville arbejde i en international virksomhed.

3. Brug dit netværk

Læg en plan og gør det visuelt for dine ledere, at det er noget, du gerne vil. Kommuniker, at du har internationale drømme.

4. Sæt dig ind i visumregler, kultur, bolig- og arbejdsforhold

Nogle har en idyllisk idé om at komme til udlandet, men det er ikke nødvendigvis lykken for alle. Du river et par år ud af dit liv, og nogle føler sig alene og ensomme i udlandet. Det kan være hårdt at opbygge et nyt netværk.

5. Vær strategisk i forhold til nuværende arbejdsopgaver

Kan du påvirke dine arbejdsopgaver, så du målretter dem til fx at komme til Asien? Jeg begyndte at arbejde med det amerikanske marked et halvt år inden, så jeg kunne øge mine chancer for at få stillingen.

6. Tag ansvar

Du skal tage ansvar for din egen karriere. Du er nødt til at tage initiativ og skabe dine egne muligheder. Det var et chok for mig. Jeg tænkte, at der da må være nogen, der hjælper en. Sådan er det ikke. Det var i hvert fald ikke min opfattelse.

7. Vær nysgerrig

Selv om du ikke rammer drømmestillingen i første hug, så skal du give den gas, så du bliver kvalificeret til at komme videre til det næste. Du skal gøre dig fortjent til at komme videre til drømmejob.