swipegesture

Det ville jeg godt have vidst, da jeg startede på uni som introvert

Introugen er spækket med aktiviteter, hvor alle skal lære alle at kende. Ikke lige din kop te, hvis du er introvert. Men giv ikke op på forhånd. Du må godt gøre tingene på din måde.

Artikel
af Carina Fogsgaard Christiansen

Camilla Lærke Lærkesen vidste først, at hun var introvert, da hun startede på uni i anden omgang.

“Da jeg startede på universitet første gang, var det på Roskilde Universitet og det var en heftig omgang”, husker Camilla Lærkesen, der i dag arbejder som selvstændig foredragsholder og coach i Bevidst Introvert 

“Man starter i huse af 100 mennesker. Alt foregik i samlet flok. Og så er der alle de her lege i folkeparken.”

For mange indtryk

De mange indtryk og nye mennesker blev til sidst for meget

“Jeg endte med at stikke af. Og jeg var simpelthen så flov. Men jeg kunne slet ikke ha’ det. Hele dagen gik ud på at få malet krigsmaling og lave kampråb hver gang, man mødte nogle fra et af de andre huse. Jeg følte mig helt off. Jeg havde ikke lyst til at råbe, og jeg havde heller ikke ret meget lyst til krigsmaling,” husker Camilla Lærkesen.

“Jeg tænkte, jeg ødelægger bare den gode stemning for folk ved at være her,” fortæller Camilla. “Jeg havde ikke lyst til at deltage i legene, fordi jeg ikke havde lyst til at være ‘on the spot’ på den måde.”

Introugen gik helt galt

Det endte med, at Camilla stak en hvid løgn til dem, som hun sad sammen med, om at hun lige skulle på toilettet, og så sendte hun en SMS til sin tryghedsvejleder (en slags tutor), hvor der stod: “Jeg er gået. Jeg kommer ikke tilbage.”

Så tog hun sine ting og løb.

“Jeg tudede hele vejen hjem i toget. Det var frygteligt. Jeg havde bare mascara og blå krigsmaling løbende ned af kinderne. Jeg var så flov over ikke at slå til.” Sådan husker Camilla Lærkesen slutningen af sin introuge, da hun første gang startede på universitetet.

De overvældende oplevelser i introugen medførte, at hun valgte rus-turen fra, og i sidste ende var den dårlige studiestart grunden til, at Camilla valgte at droppe ud og starte igen på et andet studie.

“Det lykkes mig ikke at komme ind i det der fællesskab på RUC. Og det var derfor, jeg endte med at stoppe. Så jeg ved, at det er sindssygt vigtigt at komme godt fra start på sit studie.”

Ny start på Camillas måde

Så da hun startede på Retorik på Københavns Universitet, vidste hun, at det var vigtigt at gøre sig umage for at blive en del af fællesskabet, “men jeg var også nødt til at gøre det på min måde,” fortæller Camilla.’

"Det éne råd, jeg gerne ville have haft, da jeg startede på universitetet som introvert, det var, at det er okay at gøre det på min måde,” fortæller Camilla og uddyber:

“Dét, jeg havde brug for, at nogen havde fortalt mig dengang, var: At du kan faktisk godt have en god studietid med en håndfuld venner. Du må godt finde en lille kernegruppe af mennesker, som er din ‘tribe’. Og så kan du sagtens arbejde sammen med de andre i alt muligt gruppearbejde og eksamener – det er slet ikke noget problem. Man behøver ikke at ‘bonde’ med hele holdet – og slet ikke fra start.”

Når man starter på en frisk på et nyt studie, i et nyt job eller på anden måde i en ny setting med nye rammer og mennesker omkring sig, så kan man godt have en forventning til sig selv om, at ‘nu bliver det anderledes’.

“Det var et helt urimeligt projekt at kaste mig selv ud i. At skulle være bedste venner med alle fra day one var en meget urealistisk forventning, jeg havde til mig selv.”

“Det er jo at starte på en frisk. Der er ikke nogen, der kender dig. Der er ikke nogen endnu, der ved, at du er den ‘stille pige’… Men det er jeg bare. Det bliver det jo ikke anderledes af, fordi jeg starter på universitetet,” fortæller Camilla, der først troede, at studiestarten gik ud på at være udadvendt og få en stor venindeflok, sådan som hun havde set i amerikanske film.

“Det var et helt urimeligt projekt at kaste mig selv ud i. At skulle være bedste venner med alle fra day one var en meget urealistisk forventning, jeg havde til mig selv.”

Camilla havde en forventning om, at universitetet ville være anderledes end gymnasiet. Hun tænkte:

“Nu er der nogle nørdede typer her på universitetet. Det har altid været mig. Så må jeg jo passe lige ind i det her crowd. Men det er stadig ikke mig at have sådan en kæmpe flok venner – og det er helt okay. Det er min måde.”

Ekspertens 3 venlige remindere til introverte studerende:

  1. Vær med til det, du har lyst til, og gå fra det, du ikke har lyst til – folk kan mærke, at du ikke gider, så du vinder ikke ved at blive.

  2. Husk, at du ikke er den eneste, der har det, som du har. Man siger, at 30-50% af befolkningen er introvert.

  3. Det vigtigste er at vide, at du gerne må gøre det på din egen måde.