Studerende: Undgå at betale penge tilbage til SKAT
Har du svært ved at finde ud af, hvordan du bruger dit hovedkort? Eller er du forvirret over, hvad en forskudsopgørelse og en årsopgørelse er? Få styr på din skat, så du ikke skal betale penge tilbage.
Livet som studerende byder ikke kun på forelæsninger og en masse sociale arrangementer. Det medfører også, at du skal sætte dig ind i en række regler omkring SU, SKAT og løn. For de fleste kan det dog være bøvlet at gennemskue reglerne.
Derfor har vi allieret os med uvildig økonom, Morten Nordahl, der til dagligt rådgiver private i økonomi, bolig, investering, pension og forsikring.
Morten vil her give dig et lynkursus i alt, du skal vide om SU, løn og skat – så du undgår at skulle betale SKAT tilbage.
Hvad er et hovedkort?
Som studerende, har du et hovedkort, hvor dit fradrag er tilknyttet. På hovedkortet står både din trækprocent og det fradrag, du ikke skal betale skat af. Når en udbetaler bruger dit hovedkort, trækker udbetaleren derfor kun skat af det beløb, som er større end dit fradrag.
“Jeg vil anbefale, at du benytter hovedkortet på din SU, fordi SU’en er en fast indkomst, som du har hver måned. Du bør kun benytte dit hovedkort ét sted, da du ellers kan komme til at betale for lidt i skat”, siger Morten Nordahl.
Ifølge Morten Nordahl, skal du passe på med at have din løn tilknyttet hovedkortet. Som studerende vil du ofte arbejde mindre i nogle perioder pga. eksaminer og mere i andre perioder. Nogle måneder kan du derfor risikere ikke at få udnyttet dit fulde fradrag, da du tjener for lidt.
Hvad er et bikort?
Dit bikort kan kun bruges, hvis du har flere udbetalere – f.eks. hvis du både modtager SU og løn fra en arbejdsgiver. Bikortet kan dog være tilknyttet flere forskellige udbetalere på én gang.
På bikortet står der kun, hvor mange procent du bliver trukket i skat. Når en udbetaler bruger dit bikort, trækker udbetaleren derfor fuld skat af udbetalingen.
En forskudsopgørelse er et budget over dig
En forskudsopgørelse er et budget over dig beregnet af skat. Det er et budget over, hvad du har af forventet indtægter i løbet af et år.
Når Skat laver din forskudsopgørelse, er den baseret på tal fra forrige år. F.eks. er forskudsopgørelsen for 2022 baseret på tal fra 2021. Det er vigtigt, at du retter din forskudsopgørelse til.
For studerende kan der ske mange ting på 2 år, som kan medføre en indkomstændring. Det kan f.eks. være, at du har fået nyt studiejob.
Hvis du ikke retter din forskudsopgørelse til, så det passer med dine forventede indtægter, kan du derfor ende med at skulle betale penge tilbage i skat.
En årsopgørelse er et regnskab over dig
Årsopgørelsen er derimod et regnskab over dig udarbejdet af skat.
På årsopgørelsen kan du først og fremmest se, hvad du har tjent i løbet af året. I opgørelsen kan du aflæse, om du enten skal betale penge tilbage i skat, eller om du skal have penge tilbage.
Hvilke fradrag skal du være opmærksom på som studerende?
Når du har modtaget din årsopgørelse, er det en god idé at tjekke, om du får gavn af alle dine fradrag.
“Som studerende skal du være opmærksom på befordringsfradraget, hvis du har en form for lønnet arbejde f.eks. studiejob eller lønnet praktik”., siger Morten Nordahl.
Du kan få befordringsfradrag, hvis du har mere end 24 km til og fra arbejde – dvs. 12 km hver vej. Alle transportmidler giver fradrag (bil, tog, bus og cykel).
Du får kun fradrag for de dage, hvor du har kørt til og fra arbejde. Du får derfor ikke fradrag for sygedage, hjemmearbejdsdage eller orlov.
Som studerende skal du typisk selv indberette befordringsfradraget, da skat ikke har oplysninger om, hvor mange dage du har arbejdet.
Hvis du har et SU-lån eller et andelsboliglån, så kan du få rentefradrag.
Derudover er dit kontingent til fagforening og a-kasse også fradragsberettiget. Dette bliver automatisk indberettet til SKAT. Dog er det en god idé at tjekke, om det passer i årsopgørelsen.