swipegesture

Når egoet fylder for meget, skader det teamet

Mennesket er et flokdyr. Vi søger trygheden i fællesskabet. Men dybt i os finder vi også egodyret, som vil have anerkendelse, indflydelse og mere status til os selv. Lidt ego er sundt. For meget skader dynamikken i fællesskabet, mener psykolog Henrik Tingleff.

Artikel 8 Min.
af Ole Strand

Du kender dem nok. De kolleger, der taler højt, længe og selvbevidst på møderne. Dem, der lige skal opsummere, fortælle en anekdote eller redegøre for banaliteter som var det raketvidenskab.

De stjæler agendaen og bliver mødets omdrejningspunkt. Ikke fordi de bidrager med løsninger eller ny viden, men blot fordi de taler og taler.

”Måske bliver du irriteret, fordi det spilder mødetid, men hvis du mærker efter dybt inde, handler det måske lige så meget, om at de stjæler rampelyset og opmærksomheden fra dig selv,” fortæller Henrik Tingleff.

Han er psykolog og forfatter til bestselleren ’Når flokdyret fejler’ fra 2022 og den spritnye bog ’Egodyr’, som sætter fokus på flokdyrets usympatiske fætter egodyret.

Egodyret er den del af os, som stikker snuden frem for at hævde sig selv i flokken. Og det er netop egodyret, der er på spil - både hos den, der ’fylder��, og den, der bliver irriteret. 

Egodyret er i os alle

I virkeligheden er flokdyret og egodyret to sider af vores natur, fortæller Henrik Tingleff.

”Grundlæggende er vi mennesker flokdyr. Det ligger dybt i vores evolutionære arv, at vi overlever takket være flokken. Derfor vil vi gå langt for at være med i fællesskabet og være en del af flokken”, siger han.

Men når først vi er en del af flokken, kommer egodyret – trangen til at hævde sig - op i os. Vi vil gerne være en del af flokken, men vi vil også gerne have lidt større indflydelse, lidt større status og komme op i hierarkiet.

”Det er vigtigt for os, at flokken anerkender os, og vores plads i flokken som noget særligt. Vi får det bedre med os selv, når vi får den sociale anerkendelse som en vigtig del af gruppen - og vi fbliver endda også mindre syge og lever længere”, fortæller Henrik Tingleff.

Og så er vi tilbage ved dem, der fylder – og dem der bliver irriteret.

Synlighed forveksles med kompetence

I bogen ’Egodyr’ beskriver Henrik Tingleff til et forsøg fra 2020, hvor deltagerne efter en gruppeopgave skal vælge den mest kompetente i gruppen.  

”Det var ikke intelligens eller antallet af korrekt løste opgaver, eller personlighedstræk. Det var alene taletid. Den, der talte mest, blev anset for at være den mest kompetente og den uformelle gruppeleder, uanset om det, der blev sagt, var relevant”, siger Henrik Tingleff.

Det betyder, at dem, der er gode til at markedsføre sig selv, ofte får mere indflydelse end dem, der faktisk har de rette evner. Ofte er det også dem, der får forfremmelserne.

Egodyret går i alarmberedskab

Det kan godt være, at du ikke er bevidst om det i situationen, men når nogen fylder meget, går dit indre egodyr i alarmberedskab:  Er min position i flokken og min plads i hierarkiet i fare? Skal jeg forsvare mit territorium?

I praksis er der to strategier, som vi ofte helt bevidst tager i brug for at forsvare vores position.  Enten så begynder vi at pille andre ned eller også begynder vi at hævde os selv, fortæller Henrik Tingleff.

”Vi bruger en masse energi på at hævde os selv og pille de andre ned, i stedet for at løse kerneopgaven. Det sker på alle arbejdspladser, omkring bordet i forsikringsselskabet, i banken eller på lærerværelset. Vi reagerer fuldstændig som vores første forfædre, når en fremmed flok nærmede sig bopladsen. Vi forsvarer territoriet og vores egen status i flokken”, siger han.

Det koster for fællesskabet, når egoet fylder for meget 

Henrik Tingleff er ikke for fin til at indrømme, at han også selv har ladet sig styre af egodyret.

  • Han har siddet og ’hvisket’ med sidemanden om at en taler gik langt over tiden – men højt nok til, at taleren kunne høre det og flovt gøre talen færdig.
  • Han har til sine foredrag venligt, men kontant, affærdiget de tilhørere, der flasher deres egen ekspertise.
  • Han har – som generationer af gamle rotter før ham - affærdiget de nye medarbejdere med et ’det har vi jo prøvet før’.

Og han har også skammet sig lidt over det bagefter. For det er en adfærd, som vi bør gøre vores bedste for at holde i ave.

”Det er utroligt tilfredsstillende lige når man piller ’idioten’ ned af piedestalen. Det er direkte i familie med den følelse man har, når man scorer et mål i overtiden. Men prisen er bare, at vi ikke bliver klogere, at vi ikke udveksler erfaring, at vi ikke får ny information, fordi det bliver vigtigere at opretholde vores egen position, fremfor hvad der er bedst for fællesskabet”, siger Henrik Tingleff.

Sådan kan du holde egodyret i ave

Henrik Tingleff har fem gode råd til at håndtere dit indre egodyr.  

  1. Vælg relationen frem for sejren.
    Modstå fristelsen til at dominere. Et møde med en anden behøver ikke være en kamp.
  2. Giv status i stedet for at søge den.
    Anerkendelse af andre koster ingenting. Og I går begge opløftede fra hinanden. 
  3. Lyt mere, dominer mindre.
    Erkend at du ikke nødvendigvis ved alt. Du lærer mere af at lytte end af at tale.
  4. Drop jagten. Du behøver ikke bevise noget.
    Giv slip på jagten efter at være den bedste. Statusjagt er uendelig og opslidende.
  5. Accepter egodyret – men lad det ikke styre dig
    Egodyret er en del af vores evolutionære arv. Acceptér, at det også bor i dig, og at du har ansvaret for at kontrollere det.

20% rabat på Egodyr + gratis Saxo premium

Køb Henrik Tingleffs nye bog 'Egodyr - Hvorfor din stræben efter succes fører til fælles fiasko'. Bogen er en opfølger til Henriks bestseller ’Når flokdyret fejler’.

Som medlem af CA får du 20% rabat ved køb af bogen. Tilbuddet gælder frem til den 16. april 2025. 

Du får også Saxo Premium gratis i en måned

Med Saxo Premium får du adgang til streaming af e- og lydbøger, adgang til eksklusive podcasts og bøger til medlemspris

Du får den første måned gratis med 100 timers streaming – normalpris 139 kr./md. Tilbuddet om Saxo Premium gælder frem til den 14. april 2025.