CV'et, der får dig til jobsamtale
Få vores mest effektive opskrift til at skrive et CV, der får dig til jobsamtale.
1. Brug FOPA-modellen
Hvis du er i tvivl om, hvad der er vigtigst at have med i dit CV, så kan du finde ud af det ved at anvende FOPA-modellen.
For at skrive et målrettet CV, er det nemlig vigtigt, at du undersøger virksomhedens og stillingens behov.
FOPA-modellen viser dig, hvad arbejdsgiveren beskriver, at de søger, og hvordan du matcher det.
Det, du matcher, skal du sikre at få fremhævet i dit CV.
Hvis du har erfaring i dit CV, der ikke efterspørges af virksomhedens, så kan du udelade det eller blot nævne det kort. Fx kan du indsætte en uddannelse, eller en stilling du har haft, men undlade at uddybe din erfaring derfra.
På den måde får du mere plads til at uddybe relevante stillinger, uddannelser og erfaringer. Dermed bliver det tydeligt for din modtager, at du har det, der skal til.
2. Læs e-bogen 'Skriv dig til jobsamtalen'
Før du sender dit CV, er det smart at kende til de typiske fælder, som jobsøgere falder i, når det kommer til CV’er.
Derfor vil jeg klart anbefale dig at læse e-bogen Skriv dig til jobsamtalen.
Denne korte bog beskriver (i Del 1) de 7 super ærgerlige fejl, som mange begår i deres CV – og viser dig, hvad du kan gøre for at undgå dem.
Ved at følge principperne i bogen vil dit CV – i langt højere grad – ende i JA-bunken. Foran alle dem, der fortsat begår de typiske fejl.
Bagerst i bogen finder du desuden eksempler på ægte CV’er, der anvendte principperne og ledte til flere jobsamtaler og ansættelser. Brug dem til inspiration.
3. Brug eller få inspiriation fra CA's CV-skabeloner
Rigtig mange rekrutteringsfolk og arbejdsgivere foretrækker stadig et ‘klassisk CV’ – fordi det har et genkendeligt og overskueligt layout.
Mange tror, at de kan skille sig ud ved at lave deres CV i fx Canva med en masse flot grafik og farver.
Men hvis man ikke er øvet i visuel formidling, så kan man let komme til at gøre mere skade end gavn ved at bruge et ‘grafisk CV’.
Og næsten hver anden arbejdsgiver oplever et uoverskueligt layout, som en væsentlig mangel ved et CV.
Så hvis du IKKE skal arbejde i en branche, hvor du skal bruge eller kunne lave grafisk design, så anbefaler vi dig at tage udgangspunkt i et klassisk CV – eller måske vove dig ud i at bruge CA’s moderne CV-skabelon (hvis du er øvet bruger af Word).
Her kan du downloade alle CA’s skabeloner til CV og ansøgninger.
Der er også guides til hvordan du lynhurtigt kan personliggøre dem ved at redigere skrifttype og farve. (Vi anbefaler, at du kun bruger 1-2 skrifttyper og 1 farve (udover sort tekst) i dit CV.)
Men HUSK at holde det simpelt – og fokusér på indholdet.
Det er indholdet, arbejdsgiverne primært kigger efter.
4. Få Instant Feedback på dit CV
Hvis du vil teste om dit CV er skarpt, inden du sender det, så kan du få Instant Feedback på dit CV.
Instant Feedback er en AI-robot, der er trænet af CA’s karriererådgivere i at give feedback.
Robotten er så præcis, at den i 9 ud af 10 tilfælde giver den samme feedback, som en erfaren rådgiver ville give.
Desuden er den fodret med info fra bl.a. Skriv dig til jobsamtalen og CA's CV-skabeloner.
Ekstra krydderi
3 ud af 4 arbejdsgivere læser den indledende profiltekst i et CV.
Profilteksten (også kaldet et resumé) er et meget kort stykke tekst i starten af CV’et, der kan bruges på mange forskellige måder afhængigt af dit match med stillingen.
Det er den sektion i dit CV, hvor du i et fremtidsrettet sprog beskriver, hvad du vil tilføre virksomheden i den stilling, du søger.
Derved adskiller profilteksten sig fra resten af dit CV, som typisk er skrevet i datid.
Mange rekrutteringsfolk betragter profilteksten, som en slags ‘mini ansøgning’, der er med til at afgøre, om de går videre og læser selve ansøgningen.
Derfor vil det være godt for din profiltekst, hvis du kan få en lille sætning ind om din motivation for at søge netop dette job. Motivation og interesse for jobbet og opgaverne er vigtigt at udtrykke – især hvis du ikke har så meget erfaring endnu.
Fremhæv, hvordan du matcher
I profilteksten kan du med fordel fremhæve, hvad du særligt vil trække på af erfaringer og evner, der matcher stillingen.
Afhængigt af din situation kan profilteksten også være et sted, hvor du ganske kort kan afmystificere eller forklare noget, som ellers kunne undre arbejdsgiveren.
Eksempelvis, hvis du har skiftet uddannelsesretning. Så kan du beskrive, kort, hvorfor det giver mening (fx at du udviklede dig og opdagede, hvor din sande interesse eller talenter var). Du kan dermed beskrive den røde tråd, der leder dig til det job, du søger nu, samt hvorfor du er kvalificeret til stillingen.
Profilteksten kan være en lidt tricky fætter, hvis man ikke har øvet sig.
Derfor har CA en guide til at skrive en god profiltekst – med et par fill-in-the-blanks – og tilhørende eksempler, som du kan lade dig inspirere af.
I denne guide får du også konkrete forslag og eksempler på både indhold og opsætning af en god profiltekst.
Se flere eksempler på gode CV'er i vores e-bog ‘Skriv dig til jobsamtalen’, hvor der også er CV-skabeloner.
Vi anbefaler at anvende principperne fra e-bogen og skabelonerne. Hvis du gør det, vil dit CV blive taget mere seriøst.
Dit CV skal indeholde oplysninger om
- Kontaktinfo
Dvs. navn, telefonnummer, e-mailadresse, postnummer og by. Du behøver ikke notere din gade/adresse. Den oplysning skal arbejdsgiveren først bruge, når du bliver ansat. Du behøver heller ikke oplyse din alder/fødselsdato. - Profilbillede
Knap 7 ud af 10 arbejdsgivere lægger mærke til et foto på CV’et. Et foto er dog ikke et krav. Flere større virksomheder frabeder sig fotos for at undgå bias i deres rekruttering. Men hvis du indsætter et profilbillede, så sørg for, at der er en lys, neutral baggrund (fx en hvid væg) og vær klædt, som du ville se ud til en jobsamtale ved den virksomhed, du søger hos. - Kompetencer
Du kan fremhæve de kompetencer, du vil sætte i spil i stillingen i din profiltekst og supplere med en sektion, der viser dine ‘kernekompetencer’ eller ‘særlige styrker’ i forhold til stillingen. Se hvordan i CA’s CV-skabeloner. - Erhvervserfaring
Hvis du ikke har så meget erfaring endnu, så anbefaler vi, at du kalder denne sektion af dit CV for ‘Erfaring’. På den måde kan du i denne sektion inkludere relevant erfaring fra frivilligt arbejde, praktik, virksomhedsprojekter, specialesamarbejde, o.lign. Du skriver blot din titel og derefter typen af samarbejde i parentes. Fx ‘Marketingansvarlig (frivillig)’ eller ‘HR assistent (praktik)’. - Uddannelse
Husk at beskrive, hvad uddannelsen gør dig i stand til og hvilke relevante fag (for stillingen), du fokuserer på. Du kan ikke gå ud fra, at en arbejdsgiver kender din uddannelse, og derfor må du beskrive relevant viden, færdigheder eller kompetencer, du får med fra den. Brug FOPA-modellen til at finde ud af hvilke du bør nævne. - Sprog
Nogle studerende tror, det er en selvfølge, at alle kan dansk og engelsk. Men det er det ikke – og derfor skal du inkludere, hvilke sprog du kan på dit CV. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan du bør beskrive dine sprogkundskaber. - IT evner
Sørg for at indsætte relevante IT-kompetencer i dit CV. Særligt dem der efterspørges i stillingsopslaget. Vi anbefaler, at du beskriver dit niveau med ord frem for grafik. Midt i denne artikel kan du se hvordan. - Frivilligt arbejde eller Projektsamarbejde med virksomheder
Som nævnt ovenfor anbefaler vi, at du indsætter frivilligt og ulønnet arbejde under sektionen ‘Erfaring’ i dit CV. Men hvis du har rigeligt med relevant, lønnet, praktisk erfaring, så kan du, med en sektion som denne, fremhæve, at du også er aktiv som frivillig. Eller fremhæve projektsamarbejder du har haft med virksomheder under dit studie.
Du kan nævne (men behøver ikke medtage):
- Referencer
Du behøver ikke indsætte kontaktoplysninger på referencer i dit CV. Skriv i stedet ‘Haves og kan sendes eller medbringes til en samtale.’ Arbejdsgiveren ringer typisk først til referencer, efter de har haft dig til samtale. - Fritid
Du behøver ikke have et afsnit om din fritid. Hvis du vælger at indsætte denne sektion alligevel, så brug den til at fortælle om nogle sjove eller spændende interesser. Fx at du elsker at bage pandekager og gerne medbringer til kollegerne, at du går til klatring/spejder/roning eller træner op til at gå/cykle/løbe en lang rute, måske spiller du håndbold/fodbold på 10. år, kobler af med yoga eller bøger (du har fx lige læst [indsæt eksempel på en spændende bog]).
Drop afsnittet om fritid, hvis du (lige som alle andre) kan nævne at den går med venner, familie, kæreste, Netflix, YouTube og sociale medier.
Og pas på: Hvis dit fritidsafsnit eller flere nuværende jobs i dit CV får det til at se ud som om, du har for travlt til at varetage det job, du søger (især hvis du søger praktik eller frivilligt arbejde). Så er det bedre at udelade det fra dit CV, selvom du sagtens kan klare det hele. - Kurser
Du må gerne indsætte en sektion med kurser, men du behøver ikke at have taget et kursus i fx Excel for at kunne sætte det på dit CV (under IT evner). Målestokken er: Hvis du kan løse en relevant opgave med de evner, du har, så indsæt det under IT evner. Har du taget andre kurser, der giver dig relevant erfaring i forhold til det job, du søger, så indsæt gerne disse i denne sektion i CV’et.
Her kan du hente CV-skabeloner, der viser hvordan det hele kan se ud