swipegesture

Kom godt tilbage fra barsel

Få tre bud på, hvordan du kommer godt tilbage fra barsel og får brugt din pause fra arbejdslivet til noget positivt på dit CV.

Artikel
af Lane Markholt-Hansen

Alle, der har været på barsel, ved, at det kræver en hel del. At være på barsel er et fuldtidsjob, der kræver, at man hele tiden er et skridt foran, og at man konstant er på den umulige opgave at planlægge sin dag bedst muligt - mellem bleskift, babygråd, amning og alt det uforudsete.

Det er ikke nødvendigvis nogen nem opgave at tackle hverdagen med en baby. Men man lærer at mestre det!

Man finder nye løsninger, når baby ikke vil sove, når man lige havde planlagt en stund for sig selv, og nye måder at handle og organisere på, når der ikke er flere bleer og mødregruppen er på vej. Man lærer at håndtere det uforudsete, improvisere og tænke kreativt, når alt ikke lige går efter planen.

Gør barsel til et ’win’ på CV’et

Det ved Laura Meisner, der er karriererådgiver i CA, der jævnligt rådgiver CA-medlemmer, der skal tilbage til job eller jobsøgning efter barsel. 

”Mange personer, der har været på barsel, kommer tilbage med helt nye kompetencer., som de kan bruge i deres arbejde. De er omstillingsparate, løsningsorienterede, bedre til at prioritere, mere effektive og har nemmere ved at improvisere. Det er gode egenskaber, som det gælder om at blive bevidst om,” siger Laura Meisner.

Men hvordan sætter man sine nye kompetencer i spil, så barslen bliver et win på CV’et og ikke bare dage, man har drysset væk?

Læs her Laura Meisners tre bud på, hvordan du kommer stærkt tilbage efter din barsel.

1. Sæt en stopper for dine bekymringer

Mange har været i en barselsboble i månedsvis, hvor de største bekymringer har handlet om, om baby er mæt og glad, hvornår baby vågner og man bliver vækket næste gang.

Og man kan nemt blive overvældet af et stort sammensurium af tanker, følelser, bekymringer og uvished, når hverdagen melder sig igen.

Det er helt naturligt at bekymre sig om alt det praktiske og den nye hverdag, der venter. Mange kommer også i tvivl om, om det overhovedet er det rigtige job, de skal tilbage til efter barslen.

Det kan du gøre:

Hvis du bekymrer dig om din nye hverdag, kan du lave en plan for, hvordan du får hverdagen til at hænge sammen – uden at blive stresset.

Undersøg evt. om du kan gå ned i tid eller bruge noget barsel på det. Lav en plan for en god indkøring, der harmonerer med din arbejdsplads og din partner.

Planlæg, hvordan I bringer og henter.

Og sæt gang i en jobproces, hvis du ønsker et nyt job.

Du kan få masser af hjælp hos CA’s karriererådgivere, uanset om du skal tilbage til jobbet eller du skal ud og søge job.

Sammen med dem kan du få overblik over din tvivl og de bekymringer, du kan kan handle på, og finde løsninger. I sidste ende handler det om, hvad der er vigtigt for dig.

2. Få styr på dine værdier

Vi lever i en tid, hvor det hele går utroligt stærkt, og hvor vi hele tiden bliver bombarderet af informationer og bliver nødt til at multitaske.

Når vi så endelig er på barsel, får vi tid til at tænke lidt mere over vores livssituation. Særligt i slutningen af barslen melder mange tanker sig ofte.

Med en nyfødt står man i en helt ny livssituation for familien, og det kan få indflydelse på ens måde at leve på – og ikke mindst at arbejde på.

Mange tænker, at når de skal være væk i 8 timer fra deres lille barn, så de skal de timer også bruges godt. Og ikke på et arbejde, der ikke rigtigt giver mening for en.

Mange begynder også at tænke over, hvad de egentligt vil. Hvad giver arbejdsglæde? Og hvordan skal man balancere work/life? Det kan åbne op for nye muligheder – for nogle et jobskifte, for andre nye måder at være i livet på.

Det kan du gøre:

Her kan det være en god idé at lave et mindmap, hvor du får overblik over de værdier, der er vigtige for dig. Og dernæst finde ud af, om de er til stede på dit nuværende job eller om du skal finde et nyt, der matcher dem.

En måde at gøre det på er, at du skriver alle de ting ned, som du er glad for ved dit nuværende eller tidligere arbejde – både det faglige og sociale.

Du kan fx skrive ”Godt arbejdsmiljø.” Herefter  sætter du ord på, hvad et godt arbejdsmiljø er for dig fx et godt psykisk arbejdsmiljø og nedbringelse af stress.

Når du så sidder til en samtale, og der bliver spurgt til, hvad der er vigtigt for dig, er det nemmere for dig at svare.

DU kan også stille konkrete spørgsmål til en kommende arbejdsgiver om deres arbejdsmiljø, fx hvad de har skabt af tiltag for at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø.

Når du har en liste med alle dine værdier, kan du stille den op imod en virksomheds værdier – både det, de skriver i stillingsopslaget, og det, de fortæller til en evt. jobsamtale.

På baggrund heraf kan du blive klogere på, om I er et godt match.

Du kan bruge teknikken til alle typer af emner, der er vigtige for dig på en arbejdsplads fx faglige behov og udviklingsmuligheder.

3. Få overblik over dine kompetencer – du har mange nye

Kloge mennesker siger, at det bedste udviklingskursus, du kan komme på, er din barsel.

Når du er på barselsorlov, er du fx hele tiden et skridt foran. Du skal planlægge dig ud af samtlige situationer, så alle får den bedst mulige dag. Du skal kunne tackle det uforudsete, tænke kreativt og improvisere, når ingenting går som planlagt.

Det er en god idé at vise din arbejdsgiver, at barslen har været et professionelt boost, hvor du har oparbejdet en masse kompetencer og øget din værdi.

Sæt derfor barslen på dit CV og fortæl, hvilke situationer du har stået i, hvordan du har løst dem, og hvordan de har været medvirkende til at udvikle dig som person.

Det kan du gøre:

Skriv ord som koordinering, planlægning, projektledelse og logistisk på dit CV – for barsel handler allermest om at få enderne til at mødes. Dertil kommer de mange personlige kvalifikationer, mange opnår i barselsperioden, og som unægtelig vil komme en arbejdsplads til gode:

  • Bevare overblikket (i pressede situationer)
  • Skabe struktur (i en turbulent hverdag)
  • Tålmodighed (når ting trækker i langdrag)
  • Omstillingsparathed (når uforudsete udfordringer opstår)
  • Løsningsorienteret (når plan A ikke virker)
  • God til at prioritere (for vi kan ikke nå det hele – hvad er vigtigst?)
  • Se tingene fra nye vikler (da verden er ikke sort/hvid)
  • Tænke kreative løsninger (for vi har brug for en løsning her og nu)

Når du næste gang opdaterer dit CV, så husk lige, at barselsperioden – på lige fod med udlandsophold og frivilligt arbejde er noget, der giver os gode erfaringer og kvalifikationer og derfor bidrager positivt til et CV.