”Jeg går ikke på arbejde en eneste dag uden at lære noget nyt”
Ordene er Amanda Prebendorf Madsens. Hun er 24 år og sidder på sit niende semester af sin cand. merc. i et seks måneders internship hos Novo Nordisk.
Det er tydeligt – selv om vi kun mødes på Teams – at Amanda er virkelig glad for sit internship, som løber fra september til udgangen af februar.
”Jeg er blevet totalt hooked på at arbejde, og jeg er ret sikker på at jeg vil forsøge at lande endnu et internship på tiende semester og så lave mit speciale ved siden af.”
Og det siger Amanda uden at vide, om hun kan fortsætte hos Novo, eller om tiden vil føre hende et andet sted hen. Amanda er åben for det meste, så længe internship’et kan rime på den retning, hendes cand.merc. har: Organisation, strategi og ledelse.
Amanda opfordrer alle studerende til seriøst at overveje et internship som et led i deres uddannelse. Det er kæmpe lærerigt – og givende at komme ud og vise alt det man har at byde på.
Det begyndte på ottende semester i Aalborg
Amanda læser på Aalborg Universitet, og da ottende semester skulle sætte i gang, var Novo ude og holde et oplæg på AAU. Her fik Amanda sig en snak og sagt hej, mens Novo fortalte at de slog deres ledige internships op på LinkedIn, og at der lige nu var et i afdelingen Corporate Procurement.
Den gik Amanda hjem og tyggede på, og resten er historie. Hun endte med at søge stillingen og arbejder nu i afdelingen som ligger i Novos hovedsæde i Bagsværd. Afdelingen tæller flere hundrede mand, og Amanda er en del af Business Support, en afdeling i afdelingen.
”Jeg søgte stillingen i marts, og midt i maj var processen færdig, og jeg havde min kontrakt i hånden.”
Rigtig mange internships bliver slået op på LinkedIn, men Amanda opfordrer også alle til at gå til oplæg og deltage på events, hvor virksomhederne kommer og præsenterer sig selv. Amanda oplever at det gør en stor (og god) forskel at møde dem én-til-én.
Niende semester foregår i Bagsværd
Selv om Danmark er et lille land, kan der godt pludselig være rigtig langt fra Aalborg til Bagsværd lidt uden for København. Men for Amanda har det været den helt rigtige beslutning, selv om hun gjorde sig en del tanker og spekulationer inden hun trådte ind på den store, fremmede scene i Bagsværd.
Hendes bedste råd til andre studerende, der får en mulighed langt ”hjemmefra”, er ikke at tænke for meget over det, og ikke at være nervøse. Spring ud i det! Netværket og vennerne derhjemme forsvinder ikke. Selv har Amanda fået mulighed for at bo hos noget familie i Herlev (tæt på Bagsværd, red.), og på Novo er der en række networking clubs, blandt andet et godt netværk med andre interns i Corporate Procurement.
”Vi holder jævnligt ’interns’ lunch’ – og vi har også været ude at bade, været til fredagsbar og ude at spise sammen i netværksgruppen.”
Amandas vigtigste råd
- Mød virksomhederne personligt hvis det er muligt
- Trawl LinkedIn, og hold særligt øje med virksomheder der interesserer dig
- Lad være med at tro at du ikke slår til – bare gør det
Amanda Prebendorf Madsen, Intern i Novo Nordisk, på sit niende semester af sin cand.merc. på Aalborg Universitet.
Amanda prøver kræfter med en lang række projekter
Allerede i løbet af sin første måned hos Novo har Amanda været med i fem forskellige projekter. Overskriften der på tværs af projekterne samler Amandas indsatser, er ’capability building’. Aktuelt arbejder hun med indsamling og analyse af data i forhold til onboarding af nye medarbejdere i Corporate Procurement. Hendes opgave er at evaluere det eksisterende onboardingprogram, komme med optimeringsforslag – og endelig få det, der kan lade sig gøre, til at ske.
Et kommende projekt er at Amanda skal være lead på et event hvor Corporate Procurement skal ud og brande sig og gøre sine hoser grønne over for potentielle, kommende medarbejdere. Employer branding med andre ord. Amanda er ikke i tvivl, når hun får spørgsmålet om hvordan hun synes opgaverne indtil videre matcher det hun har med fra sit studie: ”Det er et match made in heaven.”
Læring omsat i praksis
En af grundene til at Amanda er så vild med at arbejde – ud over at lære nyt hver eneste dag – er at hun får lov til at prøve alt det af i praksis som hun har lært og brugt på sit studie. På AAU arbejder de studerende fra dag ét med projektbaseret læring, og det matcher virkeligheden på Novo godt. De konkrete projekter Amanda er med i hos Novo, involverer desuden at hun får brug for sine færdigheder inden for fx brainstorming og analyse.
”Jeg bruger hele tiden noget af det jeg har læst teoretisk om. Det er blandt andet når jeg indsamler data via interviews. Hvornår skal jeg bruge kvalitative og kvantitative metoder, og hvordan skal jeg så vidt muligt spørge uden bias - for at få mest mulig sandhed frem. Bare som eksempel.”
Alt i alt kan Amanda se så mange af de ting hun har lært på studiet, og opgaver hun har lavet undervejs, i sin stilling på Novo. Og hvis det ikke allerede fremgår, så får Amanda selv lov til at få det sidste ord: ”Jeg anbefaler alle at tage et internship.”
Internship i praksis
- Mange virksomheder poster deres internships på LinkedIn
- Studerendeonline.dk giver godt overblik med filtreringsmuligheder
- Det er forskelligt hvad virksomhederne tilbyder m.h.t. løn
- Din uddannelse kan have fastlagt regler for om du må få løn
- På nogle uddannelser er praktikophold obligatorisk og giver ECTS-points
- Internships kan ligge på din bachelor og/eller på din kandidat
Hvad med Amandas ECTS-points?
Det siger sig selv at det ikke er muligt at gå til almindelig undervisning og passe sit job på én og samme tid.
Amanda gik derfor på sommerskole inden starten hos Novo i Bagsværd, og så skriver hun en opgave – en ’scientific challenge’ - ved siden af sit job.
På den måde får hun sine 30 ECTS-point hjem for semesteret hvor hun er intern.