swipegesture

Gør hamsterhjulet til din legeplads

Løber du rundt og rundt i trædemøllen uden at komme nogen vegne? Bryd de dårlige vaner og få styr på dine prioriteter.

Artikel 7 Min.
af Rikke Østergaard

Kender du følelsen af at du bare løber og løber, men ikke rigtig kommer nogle vegne? Og hører du dig selv sige, jeg skal bare lige have overstået ugen og så glæder jeg mig sådan til weekenden. Eller, jeg skal bare lige have overstået de næste par måneder, og så er det ferie.

Så sidder du nok fast i hamsterhjulet!

Der, hvor du bare løber og løber rundt i trædemøllen, men ikke rigtig kommer nogen vegne. Du har en lang to-do-liste, og næsten ligegyldigt hvor langt du når ned på listen i dag, så er den bare fyldt op igen i morgen. Hverdagen bliver triviel, træls og i de små øjeblikke, hvor du lige trækker vejret, tænker du måske, er det virkelig det liv jeg vil leve?

Og netop her kommer vi til pointen, for behøves vi være det? Lever vi ikke i et af de potentielt lykkeligste samfund i verden, med mere velstand end nogen af vores forfædre nogensinde har set? Så skal vi absolut være i dette trælse hamsterhjul?

Ja, der er mennesker som hopper ud og flytter ned til palmen på Maldiverne, men det kan alle jo ikke gøre. Så hvem siger at hamsterhjulet skal være træls? Og hvem siger i øvrigt at palmen på Maldiverne ikke også ville blive kedelig og trivel efter kort tid?

Skab mening med trædemøllen

Svaret er, både hamsterhjulet og palmen på Maldiverne bliver træls, triviel og kedelig, hvis ikke vi selv kommer noget mening ind hverdagen.

Du kan vælge at gøre hamsterhjulet til et spændende, indholdsrigt og måske endda sjovt hamsterhjul, eller du kan vælge at brokke dig og vade afsted i den hedonistiske trædemølle, der bare bliver mere og mere træls.

Forskellen er, at i det ene vælger du selv at tage kontrollen og du vælger selv hvordan du vil se din virkelighed, og i den anden er du et offer for andres dårlige beslutninger, stress og jag – og du trækkes med ned.

Fra et hamsterhjul til et andet

At hoppe ud af hamsterhjulet kræver mod. Mod til at sige fra. Mod til at bekymre sig mindre om andres meninger om en. Mod til at leve mere. Mod til at acceptere alt det, vi alligevel ikke kan ændre på. Mod til at sige tak.

Det er ikke nemt, men med øvelse bliver du mester.

Da jeg sprang ud som selvstændig, troede jeg at jeg hoppede ud af hamsterhjulet, men jeg fandt ud af at jeg bare skabte et nyt hamsterhjul. Det er alt for nemt at gøre, hvad man plejer at gøre, og så bare gøre det igen i en ny form.

Jeg indså, at jeg gjorde, præcist hvad jeg plejede at gøre i mit forrige hamsterhjul og havde konstant dårlig samvittighed over at jeg følte mig ineffektiv, selv om jeg følte at jeg løb og løb.

Bryd vanerne

Derfor besluttede jeg mig en gang for alle for at ændre noget drastisk. Jeg ville skære ned på alle arbejdsopgaver der ikke gav mig energi, eller slugte min tid uden noget output.

At bryde de gamle vaner er ikke nemt, men når først du bliver bevidst om, hvor du bruger din energi bedst og hvordan du kan få sagt fra overfor ting eller personer, kan du skabe overskud i din hverdag.

Der blev kortet drastisk i mailkorrespondance, ligegyldige møder og ikke mindst mine egne bekymringer omkring at ville stille alle tilfreds.

Jeg besluttede mig for, at nu skulle jeg en gang for alle selv være tilfreds, og det måtte smitte af på alt det andet.

Jeg begyndte at leve efter, at hverdagen skulle være en fest. Der skal være plads til spontanitet. Der skal være tid til at gøre tingene ordentligt og på den måde også spare en masse tid på at skulle rette fejl.

Få styr på prioriteterne

Men først og fremmest valgte jeg at sætte mine prioriteter i orden og på den måde blev det meget nemmere at navigere, når jeg skulle prioritere min tid. Jeg vidste at mine børn, kæreste og jeg selv lå nr. 1, så hvis det kom til at prioritere mellem arbejde eller familie, blev det meget nemt.

Mange siger til mig. “Vi kan se, at du har så travlt!” Men nej nej, jeg har jo netop ikke travlt. Jeg planlægger jo selv min tid og jeg planlægger i den grad at holde fri og slappe af, for jeg har fundet ud af at jeg er en langt bedre udgave af mig selv når jeg har god tid.

Når jeg har god tid, bliver jeg kreativ og får nye ideer. Fx, får lyst til at skive en ny bog og får nogle gode ideer der bare må ned på papir.

Du kan også planlægge din tid og få overskud

Jeg føler en dybfølt taknemmelighed for, at jeg var modig og sprang ud som selvstændig for nu mange år siden – selv om jeg var enlig mor med 2 små unger.

MEN du behøver ikke være selvstændig for at planlægge din tid og have overskud.

Så gør hamsterhjulet til din legeplads og hold lidt ferie hver dag.

Der er altid tid, hvis du er modig nok til at skabe den. Meget af vores spildtid går med tankemylder og dårlig samvittighed, bekymringer eller bebrejdelser.

  • Kan du starte med at skære ned i selvbebrejdelse og negativ sammenligning med andre, er du allerede kommet langt.

  • Kan du dernæst blive langt bedre til at forventningsafstemme med dine omgivelser, sparer du en masse tid på gætterier og drama.

  • Ved du hvad der egentligt er forventet af dig i jobbet? Eller stiller du måske højere krav til dig selv end din chef gør – og derved kan du aldrig leve op til de tårnhøje forventninger. 

  • Hvis du lever i en familie, har I så forventningsafstemt, hvem som gør hvad i familien?Hvem støvsuger og hvem laver mad og hvornår? Det lyder kedeligt, men en lykkelig hverdag ER en hverdag i balance. Balance til at have overskud, nærvær, spontanitet og humor.

  • Har du overskud i dag? Så smil ekstra meget til de andre hamstre i den globale landsby, som også bare prøver så godt de kan. Du smitter dem med dit overskud og booster samtidig dine egne lykkehormoner.

ÆGTE LYKKE SKABES I FLOK!

Rikke Østergaard

Rikke er erhvervssociolog og har desuden en B.A. grad i filosofi og buddhistisk psykologi. Rikke er en efterspurgt foredragsholder og forfatter til flere bøger om mentaltræning, taknemmelighed og senest bestselleren "Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben - En guide til, hvordan du stopper følelsesmæssig forurening på jobbet".

Læs mere om Rikke Østergaard på rikkeostergaard.com