Ekspertens 7 bedste råd til introverte i studiestarten
Det kan være en hård landing at starte på universitetet. Introugen er egentligt designet til at byde nye studerende rigtig godt velkommen, men introugen indebærer ofte en overvældende mængde af indtryk, aktiviteter og nye mennesker - ikke mindst hvis du er introvert.
Da Camilla Lærkesen første gang startede på uni, var det med forventninger til sig selv om, at nu var det slut med at være ‘den stille pige’.
Dengang vidste hun ikke, at hun var introvert, og at det kræver meget energi for hende, ligesom for andre introverte, at forholde sig til mange nye mennesker og indtryk på én gang.
I 2014 skrev hun som studerende debatindlægget ‘Undskyld, jeg er introvert’ til Uniavisen.dk. Et indlæg, der ramte en nerve. På fire dage blev det læst af over 120.000 mennesker, og i 2019 var det stadig det mest læste indlæg nogensinde.
I dag arbejder Camilla Lærkesen som selvstændig foredragsholder og coach med speciale i introverte. Hun er også vært på podcasten ‘Bevidst Introvert’, hvor hun interviewer interessante kendte mennesker, som man ikke umiddelbart skulle tro var introverte.
CA har bedt Camilla om at dele sine råd til introverte studerende, der gerne vil have den bedst mulige studiestart. Men de kan faktisk også bruges af andre.
1. Forventningsafstem med dig selv
Spørg dig selv, hvad du har lyst til i studiestarten. Skal du egentlig være med til det hele? Er det okay (med dig selv), at du går tidligt hjem?
Der er tryghed i at have sådan en aftale med sig selv. Tænk på hvad du ville råde en god ven til. Ville det være okay, at din ven tog tidligt hjem? Så er det også ok, at du gør det.
2. Undlad at lave for mange andre aftaler
Ryd kalenderen. Det er ikke i studiestarten, at man skal catche op med andre venner eller familie. Det tager al din energi. Jeg kunne kun spise og sove i den periode.
3. Man skal prøve at tage med til noget
Der er en fordel i at være med fra start. Det giver dig mulighed for at have fælles referencer med dine studiekammerater og lære flere navne.
Vær med så meget, som du orker. Det er altid okay at tage hjem. Hvis du tager tidligt hjem, så kan du altid spørge dagen efter, om du gik glip af noget. Så viser du interesse i fællesskabet, selvom du tog hjem.
4. Få pakket det, du har brug for, så du kan lade op
Hav løbesko, en bog, eller en aftale om at blive hentet med på rusturen, så du kan have ro i at vide, at du kan komme derfra (enten fysisk eller mentalt) anytime.
Så skal du ikke stresse over at arrangere et lift hjem, og dermed kan der være større sandsynlighed for, at du bliver.
I studiestarten kan du eventuelt tage musik i ørerne og/eller gå alene hen og hente kaffe i kantinen, hvis du har brug for en pause fra hurlumhejet. Spørg gerne om nogle fra holdet vil have en kop kaffe med, det giver et godt indtryk.
5. Tal med en tutor eller en medstuderende
Hvis du er overvældet, træt eller gerne vil hjem, så fortæl det til en tutor eller en medstuderende. Lad dem vide, hvordan du har det. Tutorerne kan skærme dig mod overraskelser i programmet.
Og de fleste medstuderende har det faktisk på samme måde som dig. Det er overvældende med alle de nye indtryk og mennesker i studiestarten.
6. Flere, end du tror, vil forstå dig
Man siger, at 30-50% af befolkningen er introvert. Og i spektret midt mellem introverte og ekstroverte ligger ‘ambiverte’ – de kan genkende sig selv i både ekstroverte og introverte.
Derfor, hvis du er introvert: Du er ikke alene – og der vil sandsynligvis være mindst 2 ud af 3 af dine nye medstuderende, der forstår, hvordan du har det. Måske står de og tænker det samme som dig. De ville blive lettede over at vide, at du også har det sådan – og at de ikke er alene.
7. Vær en del af studiestarten på din måde
Vær bevidst om, hvad du vælger til og fra. Vær venlig mod dig selv, hav ikke urealistiske forventninger til, hvor social du skal være i forhold til, hvad du normalt trives med, men prøv gerne at udfordre dig selv lidt. Tag med, kom derhen. Og lad det være okay med dig selv, hvis du alligevel tager tidligt hjem.