swipegesture

Bliv bedre til at holde fokus

Oplever du dage med uro, overspringshandlinger, tankemylder og behovet for at nå det hele på samme tid? Så er du ikke alene. Få gode råd fra tidsekspert Trine Kolding om, hvad du kan gøre for at finde og fastholde fokus.

Artikel 6 Min.
af Lane Markholt-Hansen, redigeret af Ida Haagen Hansen - Fotograf: Peter Theglev, Final Eyes

Dit feed vil dig hele tiden noget, gruppearbejdet kalder, og noterne fra sidste forelæsning skriger på at blive renskrevet. Og så ringer din mor. Aaarghhh.

Tidsekspert Trine Kolding har arbejdet med personlig effektivitet og planlægning i mange år, og skrevet 8 bøger om emnet, blandt andet 'Fokus – sådan skaber du gode arbejdsbetingelser for din hjerne'.

Hun oplever, at der er sket en markant ændring fra at mangle tid til at mangle fokus.

”I mange år har tid været en knap ressource. Alle vil have mere tid, og det har handlet meget om at få styr på tiden. I dag er det fokus, der er en knap ressource. Det, jeg kan se, er, at selv om folk finder tiden, så har de stadig svært ved at fokusere”, fortæller Trine Kolding.

Vi drukner i informationer

Det manglende fokus er der mange grunde til. Det handler blandt andet om mængden af informationer, fortæller Trine Kolding:

”Vi får så store informationsmængder og har så nem adgang til informationer. Der er så meget, der frister os”, siger Trine Kolding.

Hun har et klart bud på, hvorfor vi ikke kan finde og fastholde vores evne til at fokusere, men i stedet oplever uro, overspringshandlinger, tankemylder og behovet for at nå det hele på samme tid:

”Biologisk set er vores hjerne ikke gearet til så mange informationer. Det ender med, at vi bliver overstimuleret – kognitivt og sansemæssigt”, siger Trine Kolding.

Er hjernen gået i stykker?

En anden grund til at vi har problemer med at fokusere, er måden vi bruger teknologi på.

”Vi er på konstant. Og vi har forventningerne til os selv og til andre om, at vi hele tiden er tilgængelige”, siger Trine Kolding.

Når hun holder oplæg og foredrag, møder hun mange, der føler, at deres hjerne er 'gået i stykker'.

”Mange kan ikke se en film uden at tjekke telefonen samtidig. De kan simpelthen ikke fokusere, for de er ikke trænet i at fokusere”, siger Trine Kolding, der med bogen Fokus ønsker at dele en vigtig pointe:

”Det positive er, at vores hjerne ikke er gået i stykket. Du har bare fået en slap fokusmuskel. Den skal genoptrænes – og det kan man sagtens”, siger hun og anerkender, at det kan være nemmere sagt end gjort, fordi vi har en indgroet struktur.

"... fokus på én ting ad gangen sparer faktisk tid"

Trine Kolding

Som studerende oplever du måske at du hele tiden bør være tilgængelig og hurtig til at svare. Og ofte er det også ens egne krav, der gør det svært. At man fx skal like noget eller hele tiden poste noget nyt. Det vænner mig sig bare til.

”Tit skruer vi selv tempoet i vejret uden at tænke over det”, siger Trine Kolding.

Vi er ikke gearet til konstant højt tempo og multitasking

Mange tror, at det er dem selv, der er noget galt med, når de mangler fokus og finder på kreative overspringshandlinger, men forskningen viser, at vi slet ikke er skabt til at navigere i så højt et tempo hele tiden:

”Vi bruger vores arbejdshukommelse til at fastholde informationer med. Det er den, som skal filtrere og sortere, når vi skifter mellem opgaver. Faktum er, at arbejdshukommelsen er begrænset til 5-9 informationer ad gangen. Der er altså en god grund til, at man ikke husker det hele”, siger Trine Kolding.

Hun møder ofte folk, der forveksler forglemmelser og det manglende fokus med stress.

”Det er ikke nødvendigvis stress, men din arbejdshukommelse, der er overfyldt. Du prøver at huske for meget – din arbejdshukommelse er overfyldt”, siger Trine Kolding, der oplever, at mange punker sig selv, når det ikke lykkes at multitaske:

”Mange har forstået det sådan, at vi sagtens kan multitaske, og føler at det er for dårligt, at de ikke selv kan. Men al forskning viser, at det kan vi mennesker ikke. Det er der, hvor vi virkeligt smadrer vores fokus. Så det skal man ikke ærgre sig over. I stedet kan man glæde sig over, at fokus på én ting ad gangen faktisk sparer tid”, siger Trine Kolding.

Vi kan sagtens få fokus tilbage

Det behøver ikke at være kompliceret at få mere fokus i sit liv, fortæller Trine Kolding.

”Du skal ikke revolutionere dit liv. Små justeringer kan skabe store forandringer. Jeg er kæmpe fortaler for hurtige quick fixes og konkrete metoder. Jo mere konkret, des bedre.”, siger Trine Kolding.

Fra bogen Fokus får du lige 4 gode råd med på vejen:

4 gode råd til mere mentalt fokus

  1. Find ud af, hvad der typisk distraherer dig i løbet af din dag. Del dine distraktioner op i dem, du kan gøre noget ved, og dem du ikke kan gøre noget ved.

  2. Fjern de distraktioner, som du kan gøre noget ved. Tjekker du fx hele tiden telefonen, så fjern de notifikationer, der forstyrrer dig. Planlæg i stedet tidspunkter i løbet af dagen, hvor du tjekker SoMe, mails etc.

  3. Lad være med at multitaske. Det stresser hjernen. Lav kun én opgave ad gangen, så træner du din hjerne til at holde fokus og blive mere effektiv.

  4. Find dine fokusperioder og hold pauser ind i mellem. Normalt kan man lære og fokusere bedst i en periode på ca. 90 minutter (hvis man har en veltrænet fokusmuskel). Så har hjernen brug for en pause.

Om Trine Kolding

Trine Kolding er ekspert i effektivitet og planlægning. Hun har undervist i personlig effektivitet og planlægning siden 2000 og er forfatter til otte bøger om tid og effektivitet. Hendes tilgang er konkret og værktøjsorienteret. Hun er uddannet på Copenhagen Business School, Danmarks Pædagogiske Universitet, som proceskonsulent ved Rambøll Attractor og certificeret coach. Læs mere på www.trinekolding.dk