Er du en af de studerende, som oplever, at der ikke er flere penge tilbage på kontoen i slutningen af måneden? Eller måske mangler du nogle tips til, hvordan du udnytter dine penge bedst muligt, mens du studerer?
Det er du ikke alene om.
“En sund studieøkonomi skaber et godt fundament for din fremtid” siger Morten Nordahl, der er uvildig økonom og stifter af finansielraadgivning.dk.
Morten Nordahl oplever at mange studerende mangler råd og vejledning i, hvordan de tilrettelægger deres budget, og hvordan de administrerer deres penge mest fordelagtigt.
Derfor har CA bedt ham om at komme med nogle gode råd til studerende om deres økonomi.
1. Overblik er den bedste besparelse, du kan gøre dig
Dan dig et overblik – hvad har du af indkomst, og hvad har du af udgifter?
Som studerende vil din indkomst oftest bestå af SU og løn fra en eller flere arbejdsgiver(e). Typiske udgifter for en studerende kan derimod være alt fra husleje, forsikringer til mad og et fitness abonnement.
Da studerende har en relativ lav indkomst, er det ekstra vigtigt at få et overblik. Det giver dig en forståelse for, om du bruger for mange penge, ift. hvad du har af indkomst.
2. Prioriter dine udgifter
Efter du har fået et overblik over, hvilke udgifter du har, skal du prioritere, hvilke udgifter, der er vigtige for din livssituation.
”Need to have vs. nice to have”
Hvilke udgifter er nødvendige, såsom husleje, elregning, forsikringer, og hvilke udgifter er mindre nødvendige, såsom et Netflix abonnement.
Hvis du har for mange udgifter, kan du med fordel vælge mindre nødvendige udgifter fra.
3. Lav et ugebudget
Lav et ugebudget for hver uge i måneden. Da studerende netop har en relativ lav indkomst, er det en god idé at lave et ugebudget over, hvor mange penge du må bruge om ugen.
På den måde sikrer du, at der er penge til slutningen af måneden. Du undgår ligeledes at bruge penge på unødvendige udgifter, som du ikke har råd til.
4. Opret en budgetkonto
Opret en budgetkonto med fast overførelse, som sikrer, at dine faste udgifter bliver betalt.
“Budgetkontoen sikrer, at du har penge til at betale vigtige faste udgifter som f.eks. husleje.”
Derudover kan det anbefales, at du tilmelder dine regninger PBS. Gennem PBS bliver dine regninger betalt automatisk – så er du sikker på, at du ikke glemmer at betale en regning.
5. Opret et madkort
Opret et betalingskort i banken, som du kun bruger, når du handler ind. På den måde holder du styr på, hvor mange penge du bruger på mad om måneden.
Hvis du deler madbudget med en partner eller en roomie, er et madkort en god måde at fordele omkostningerne.
6. Lav en madplan
Lav en madplan og køb ind én gang om ugen.
“Hvis du handler ind flere gange om ugen, bliver dine indkøb automatisk dyrere, da du i større grad bliver fristet af impulskøb.”
Når du laver madplanen, er det smart at bruge fødevarer, som kan holde i længere tid, og som kan bruges i forskellige retter.
På den måde undgår du at smide mad ud, hvis dine planer i løbet af ugen ændres.
7. Brug mobilbanken i hverdagen
Det sidste råd fra Morten Nordahl er, at du med fordel kan bruge mobilbanken i hverdagen til at holde styr på din økonomi.
I mobilbanken kan du let få overblik over, hvor mange penge du har brugt, og dermed også om du har overholdt dit ugebudget.