4 tips til at sige nej på den gode måde
Ender du tit med de opgaver, som ikke for alvor giver plus i karakterbogen hos chefen? Lær hvordan du kan reducere de ikke-forfremmende opgaver, så du også har tid til opgaver, der styrker din position.
Er du genial til at arrangere sommerfester, julefester og fredagsbar på jobbet? Så skulle du måske tænke over, om dine struktur- og idé-skills kan bruges bedre andre steder i din organisation. Der, hvor der kommer penge i kassen, der, hvor du bliver belønnet for din indsats.
Det handler om at bruge sine evner der, hvor man har den allerstørste fordel. Det kan være svært, når man af natur gerne vil hjælpe til eller bare er den, de ikke-forfremmende opgaver lander hos.
Lise Vesterlund er forfatter til bogen 'Nej-klubben' og har 4 tips til, hvordan du på en god måde kan sige nej til de ikke-forfremmende opgaver, så du også kan fokusere på de opgaver, du reelt bliver belønnet for at udføre.
Men pas på med ikke at falde i den helt anden grøft. Alle skal bidrage til at løse de fælles opgaver, som er ikke-forfremmende. Du skal bare ikke have for mange. Dem der aldrig løfter fælles opgaver bliver sjældent forfremmet.
1. Lær at bruge det strategiske nej
Med et strategisk nej giver du en forklaring og en løsning:
- Forklaringen:
Du giver en kort forklaring på, hvad omkostningen er, når du påtager dig en bestemt opgave. Fx at det vil betyde, at der er andre kerneopgaver, der ikke er tid til, fx produktudvikling eller den store kunde. - Løsningen:
Den, der har spurgt dig om fx at planlægge sommerfesten eller købe julegaver til afdelingen, vil bare gerne have opgaven løst.
Så hjælp ham eller hende. Henvis til en, der kan hjælpe. En, der eventuelt har mindre erfaring eller en, der har færre ikke-forfremmende opgaver.
Har I en studentermedhjælper, er det måske netop hans eller hendes gode måde til at komme ind i jeres forretning på og lære kollegerne bedre at kende.
2. Afgræns dit ja
Hvis du ikke kan sige nej, så prøv i stedet at afgrænse dit ja. Du kan fx sige at det er okay, at du påtager dig opgaven, men så sørge for, at det er nogle andre, der hjælper, eller at du kan overlade en af dine andre ikke-forfremmede opgaver til en anden.
Du kan også foreslå, at I deler opgaven op i tre, så flere bliver involveret i opgaven.
Sørg også for at få sat tid på, hvor lang tid du kommer til at sidde med opgaven, så du ikke hænger på den igen og igen.
3. Forhandl dig til forfremmende opgaver
Det er også en mulighed, at, du forhandler dig op, når du bliver bedt om at tage en
ikke-forfremmede opgave. Det gør du ved at pege på en opgave, der er forfremmende, og som du gerne vil have – også selv om den er mere tidskrævende.
Sig fx: ”Ved du hvad? Det er rigtig fint, du gerne vil have mig til at lave juletræsfest, men jeg tænkte, at det måske var bedre, hvis jeg sad med produktudvikling eller kom med på det team, der videreudvikler en plan for en ny kunde.”
Du siger med andre ord, at du sidder med en masse viden, der i virkeligheden bør bruges bedre (end til at arrangere juletræsfester). Der er vigtigt, at du i den type forhandlinger, sætter en fælles målsætning med din chef, så I sammen kan finde ud af, hvordan I bruger dig bedst.
4. Tag dialogen med din leder
Er de ikke-forfremmende opgaver et vedvarende problem i din organisation, er det en god idé at tage en dialog med din leder og diskutere, hvordan I kan løse det, så opgaverne bliver mere ligeligt fordelt.
Mange ledere vil sige, at alt arbejde er forfremmende, og det er det også. Der er bare noget arbejde, der er væsentligt mere forfremmende.
Så du skal være modig nok til at italesætte, at der er noget arbejde, der tæller meget i medarbejdernes vurdering. Og så er der noget, der tæller langt mindre.
Få italesat problematikken med konstruktive eksempler og find en løsning sammen.
Om Lise Vesterlund
- Læst økonomi på Københavns Universitet.
- Hun kom til USA for at studere økonomi i et år – og har nu boet der i 30 år.
- Professor i økonomi ved University of Pittsburgh i Pennsylvania, hvor hun primært har forsket i køn og økonomi.
- Forfatter til Nej-Klubben – et opgør med kvinders karriere-hæmmende arbejde sammen med professorerne Linda Babcock, Brenda Peyser og Laurie Weingart.
- Bor i Pittsburgh med sin mand og to børn.
Sådan undgår du bias, når opgaverne skal fordeles
Kvinder ender oftere med de lavtprioriterede opgaver end mænd gør. Men det kan koste på bundlinjen, fordi man risikerer at forfremme de forkerte og spilde medarbejderpotentiale. Det fortæller professor Lise Vesterlund i denne artikel