12 gode råd til at finde en studiebolig
Der er rift om studieboligerne, og mange nye studerende har svært ved at finde et sted at bo. Få hjælp til at finde en studiebolig med disse 12 gode råd.
Vi har samlet 12 gode råd til dig, der leder efter bolig.
1. Start i god tid
Det kan være lidt af en jungle at finde et sted at bo inden studiestart, så start så tidligt som muligt med at lede efter en bolig.
Jo længere tid du står på diverse ventelister, jo højere op kommer du på listen.
2. Vær grundig
Når du bevæger dig ud på boligmarkedet, er det vigtigt at holde tungen lige i munden. Som lejer er du i farezonen for at blive fuppet af falske boligannoncer eller udlejere, som kræver et tårnhøjt depositum eller husleje.
Vi har lavet grundig research på boligtilbuddene i Danmark og har fundet de mest studentervenlige måder at få fingrene i en studiebolig på.
3. Betalingsportaler
Der findes et utal af betalingsportaler, der reklamerer med attraktive boliger og lave huslejer – og alt, der lyder for godt til at være sandt, er det nogle gange også.
Problemet med disse boligportaler er, at det koster penge at få adgang til ejernes/udlejernes telefonnumre. I nogle tilfælde er der ingen respons på henvendelser og nogle gange er boligerne endda allerede udlejet.
En portal som de fleste kender, og har mange år på bagen, er www.boligportal.dk. Dette er nok den bedste mulighed, hvis du er sent ude og mangler en bolig. Boligportal.dk er en af de mest troværdige boligportaler på markedet.
4. En gråzone
Visse boligportaler udnytter også en gråzone i lejelovgivningen, da det faktisk ikke er lovligt at tjene penge på at formidle lejeboliger. Derfor er det selvfølgelig kun kontaktinformationer man, som boligsøgende, betaler for – dette er bla. blevet kritiseret af Lejernes Landsorganisation.
Her er et uddrag fra Lejeloven:
§6. Ved udlejning til beboelse, ved formidling af sådanne lejeforhold eller ved bytning af beboelseslejligheder er det ikke tilladt at modtage eller kræve vederlag fra lejeren eller at betinge sig, at lejeren indgår anden retshandel, som ikke er et led i lejeaftalen.
Vi kan på StudenterGuiden derfor kun anbefale dig at læse disse tips til boligsøgning, og i øvrigt være utrolig varsom med, hvad du melder dig til, og hvad du betaler til.
5. Kollegie – den oplagte mulighed
Er du studerende ved en uddannelsesinstitution i din by, så kan du med fordel søge et kollegieværelse. Kollegieværelse er ikke i liebhaverklassen, men hyggelige boliger til en billig penge. Kollegier er også gode, da du møder andre studerende og udvikler venskaber og et godt netværk.
Vi har samlet et stort udvalg af kollegier i fem store universitetsbyer (København, Aarhus, Odense, Roskilde og Aalborg) som StudenterGuiden dækker – du kan følge dette link og få inspiration:
Studieboliger og kollegier på studenterguiden.dk
6. Lav et Facebook-opslag
Netværk kan tit hjælpe dig, og det kunne jo være, at du var så heldig at kende en, der kender en, der skal på udveksling, sælger sin billige studiebolig eller noget helt andet. Men der er mange opslag, så skil dig ud ved at prøve at gøre noget anderledes end alle de andre opslag.
Vær dog varsom, hvis dette leder til privatudlejning. Se punkt 8 her i artiklen.
7. Kontakt boligselskaber
Benyt de lokale kollegieboligselskaber eller andelsboligorganisationer, hvis du skal have en prisbillig bolig.
Her kan du også regne med, at din udlejer ikke vil fuske med kontrakten eller din leje (dermed ikke sagt, at du ikke kan løbe ind i dyre huslejer og højt depositum).
8. Vær varsom med privat udlejning
Hvis du overvejer at benytte en privat udlejer skal du være 100% sikker på, at der ikke er fusk med kontrakten.
Er det en større husleje, kan det være relevant at få en professionel til at kigge nærmere på kontrakten. Du bør aldrig betale dit depositum kontant – det er et tydeligt tegn på fusk.
9. Tal med dine kommende naboer
Inden du skriver under på din nye bolig, kan det godt betale sig at tale med dine naboer og forhøre dig om udlejeren.
Du kan så få en ide om, hvordan din udlejer behandler sine lejere, og især hvor hurtig vedkommende er til at udbrede skader og lign.
10. Tag billeder af din nye lejlighed
Når du er flyttet ind, er det første, du bør gøre at tage billeder af din lejlighed. Dine billeder er beviser på lejlighedens stand, når du flytter ind.
Er der f. eks skader, skæve vinduer, gamle rør eller lignende, så kan private udlejere finde på at stille dig til ansvar, når du flytter ud.
Med billeder af lejligheden på indflytningstidspunkt kan du dokumentere, at fejlene allerede var der, da du flyttede ind.
11. Gør opmærksom på fejl indenfor 14 dage
Finder du fejl i din lejlighed, efter du er flyttet ind, er det vigtigt, at du gør udlejer opmærksom på det indenfor 14 dage.
12. Brug din sunde fornuft
Ellers anbefaler vi, at du bruger din sunde fornuft og læser alt igennem, inden du skriver under på det.
Forvent ikke, at du får dit depositum tilbage, så lad være med at betale et skyhøjt depositum.
Kig nøje på din husleje sammenlignet med antallet af kvadratmeter – mange private udlejere har en tendens til at tage alt for høje huslejer.
Er det tilfældet, så kontakt huslejenævnet i din by via www.borger.dk
Links til gode boligportaler
Ungdomsboliger.dk har en stor guide til kollegier og ungdomsboliger i Danmark: www.ungdomsboliger.dk
Danmarks største boligportal med mere end 100.000 annoncer sidste år: www.boligportal.dk